Ιλαρό αέριο και… ξεκαρδίσματα

Ιλαρό αέριο και… ξεκαρδίσματα

Κύριε διευθυντά

Τελευταία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ στο γεγονός ότι κυκλοφόρησαν στην αγορά κάποια μπαλόνια που περιείχαν το αέριο του γέλιου. Κάποια νεαρά άτομα εισέπνευσαν αυτό το αέριο, ώστε να τους δημιουργήσει μια παροδική ευεξία ή έστω κάποιο γέλιο, και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το αέριο αυτό ήταν ένα νέο είδος ναρκωτικού, όπως το χασίς, η ηρωίνη κ.λπ. Αυτό δεν είναι όμως σωστό. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω, από πρώτο χέρι, στοιχεία για το αέριο αυτό, θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα: Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, το κύριο αναισθητικό που χρησιμοποιούσαν στα χειρουργεία ήταν το χλωροφόρμιο. Με τη χρήση όμως αυτού, είχαν υπάρξει πολλά ατυχήματα (και μάλιστα μερικά θανατηφόρα). Ετσι χρειάστηκε να βρεθεί κάτι να το αντικαταστήσει και βρέθηκε το αέριο του γέλιου (ή το «πρωτοξείδιο του αζώτου» όπως είναι η επιστημονική ονομασία του ή το «ιλαρό αέριο» όπως λεγόταν τότε).

Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε αυτό το νέο αναισθητικό τη δεκαετία του ’50 εισαγόμενο από το εξωτερικό σε μεγάλες χαλύβδινες φιάλες (σαν αυτές που βλέπουμε σήμερα να περιέχουν οξυγόνο και ασετιλίνη), με πολύ καλά αποτελέσματα. Κρίθηκε τότε σκόπιμο να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα εργοστάσιο για την παραγωγή του. Συστάθηκε λοιπόν μια ελληνοσουηδική εταιρεία (από τη μεγάλη σουηδική εταιρεία AgA και την ελληνική ΧΡΩΠΕΙ), και το 1953 άρχισε η κατασκευή του σχετικού εργοστασίου. Είχα τότε την τύχη, ως νεαρός μηχανικός, να αναλάβω την επιστασία κατασκευής του εργοστασίου καθώς και τη μελέτη μερικών συμπληρωματικών εργασιών του (βάσεις μηχανημάτων, μεταλλικές πλατφόρμες επικοινωνίας, μεταλλικές κλίμακες και πόρτες κ.λπ.). Τα επόμενα χρόνια η χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου γενικεύτηκε και νομίζω ότι μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται (εκτός από τα διάφορα κοκτέιλ αναισθητικών) για τις ναρκώσεις αλλά και για τη συνέχεια της νάρκωσης του εγχειριζόμενου, όταν παρατείνεται η επέμβαση.

Εξ όσων γνωρίζω, όλα αυτά τα χρόνια δεν παρατηρήθηκε κάποιο ατύχημα από τη χρήση του πρωτοξειδίου του αζώτου στα χειρουργεία. Γι’ αυτό επιτρέπεται ελεύθερα η κυκλοφορία του και ήταν εύκολη η προμήθειά του από κάποιους ασυνείδητους ώστε να γεμίσουν τα επικίνδυνα μπαλόνια. Βέβαια η λελογισμένη χρήση του είναι ακίνδυνη, εάν όμως γίνει πολλαπλή χρήση εισπνοών, είναι δυνατόν να προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις. Και επειδή είναι κρίμα να γίνεται κακή χρήση αυτού του πολύτιμου εργαλείου των χειρουργείων, σκόπιμο είναι η Αστυνομία να εντοπίσει γρήγορα και να συλλάβει τους ασυνείδητους που προσπάθησαν να μετατρέψουν το αθώο αναισθητικό σε ναρκωτικό.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή