«Ωμή δολοφονία, όχι ένοπλη επίθεση»

«Ωμή δολοφονία, όχι ένοπλη επίθεση»

Κύριε διευθυντά

Πότε, επιτέλους, σοβαρές εφημερίδες θα καταφέρουν να μεταδίδουν μια είδηση σωστά, έτσι που ο αναγνώστης να μπορεί να σχηματίσει γνώμη δίχως αποκρυπτόμενο επηρεασμό; Θα έλεγα, σε άμεση και χωρίς δισταγμό απάντηση του ερωτήματός μου, «ποτέ των ποτών» εφόσον θα πρόκειται περί Ισραήλ και Παλαιστινίων, και εξηγούμαι.

Η είδηση μας ήρθε από την «Κ» του Σαββάτου 22 Ιουλίου και είχε τίτλο «Αιματηρές ταραχές στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» και υπότιτλο «Πέτρα του σκανδάλου οι έλεγχοι και απαγορεύσεις που επέβαλε το Ισραήλ στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά». Ο μεν τίτλος απεικονίζει την πραγματικότητα, ο δε υπότιτλος τον αποκρυπτόμενο επηρεασμό του αναγνώστη διότι η πραγματική πέτρα του σκανδάλου είναι η εν ψυχρώ δολοφονία την Παρασκευή 17/7 δύο Ισραηλινών αστυνομικών από Παλαιστινίους με όπλα που είχαν προηγουμένως μεταφερθεί κρυφά μέσα στο ιερό τέμενος.

Η «Κ», βέβαια, στο κείμενο της είδησης αναφέρει ότι «στην απόφασή της για την εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλων οδηγήθηκε η ισραηλινή κυβέρνηση ύστερα από ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών στην περιοχή αυτή» αλλά, διορθώστε με αν κάνω λάθος, είναι απεικόνιση των πραγματικών γεγονότων να λες «ένοπλη επίθεση» όταν πρόκειται για δολοφονία;

Η «Κ» όμως, καθώς και άλλες σοβαρές ή «σοβαρές» εφημερίδες, έχουν ένα ελαφρυντικό. Τα ίδια κάνει το BBC, καθώς και οι Times της Νέας Υόρκης και η Washington Post… και, φυσικά, πολλές άλλες. Μήπως όμως αυτός είναι ο λόγος που ο αστείος στην όψη Ντόναλντ Τραμπ προτιμάει το Twitter αντί τις εφημερίδες;

Ι. Ιωσηφ, Πόρτο Ράφτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή