Διευκρινίσεις για το Ευπαλίνειο

Διευκρινίσεις για το Ευπαλίνειο

Κύριε διευθυντά

Σε σχέση με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», της Πέμπτης 10 Αυγούστου, που αφορά στη λειτουργία του Ευπαλίνειου, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής: 

– Από φέτος τον Ιούνιο το Ευπαλίνειο είναι επισκέψιμο, πρώτη φορά, σε όλη του τη διαδρομή και το μήκος, κατόπιν λεπτομερούς ανασκαφής, συντήρησης και αποκατάστασης. Το Ορυγμα, το οποίο είχε χαθεί με την πάροδο των αιώνων, εντοπίστηκε ξανά το 1853, ενώ ο καθαρισμός του ξεκίνησε το 1882. Από τότε διερευνάται και μελετάται ως το σημαντικότερο τεχνικό έργο της αρχαίας Ελλάδας. Περιλαμβάνεται στα μνημεία της αρχαίας πόλης Σάμου που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO), ενώ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε  «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» από τη Διεθνή Ενωση Σηράγγων.

– Αναμφίβολα το Ευπαλίνειο Ορυγμα, το κεντρικό τμήμα του αρχαίου υδραγωγείου, είναι ένα αξιοθαύμαστο τεχνικό έργο και η επίσκεψή του είναι μια μοναδική εμπειρία. Η επίσκεψη στο μνημείο έχει οργανωθεί έτσι, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να επιλέξουν ένα από τα διαφορετικά δρομολόγια, ανάλογα με την προτίμησή τους. Υπάρχουν τρεις δυνατότητες  γνωριμίας του Μνημείου, κατ’ επιλογήν του επισκέπτη, για λόγους καλύτερης οργάνωσης και ελαχιστοποίησης της αναμονής.

Συγκεκριμένα: Διαδρομή 1, Μήκος 185 μ. Στο τμήμα αυτό μπορεί να δει κανείς όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες (μέγιστος αριθμός ατόμων 20, διάρκεια περίπου 00.20΄με επιστροφή).  Διαδρομή 2, μήκος 424 μ. Μέχρι τη βυζαντινή δεξαμενή και το σημείο συνάντησης (μέγιστος αριθμός ατόμων 15, διάρκεια περίπου 00.40΄με επιστροφή). Διαδρομή 3, μήκος 1.036 μ. Μπορεί να δει κανείς όλο το Ορυγμα και επιπλέον να επισκεφθεί την πηγή στους Αγιάδες. Μετά την έξοδο από το βόρειο στόμιο ο επισκέπτης  για να επιστρέψει στο Πυθαγόρειο, μπορεί να περπατήσει με τα πόδια μέσα σε ένα οριοθετημένο με πινακίδες μονοπάτι.

– Λόγω της ιδιαιτερότητας και της στενότητας του μνημείου, επιβάλλονται κάποιοι περιορισμοί: συγκεκριμένος αριθμός ατόμων σε κάθε διέλευση. Απαγόρευση εισόδου (τουλάχιστον για φέτος) σε παιδιά κάτω των 14 ετών, ενώ νέοι 14 – 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνο ενήλικα.

– Ολες οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Πυθαγόρειο της Σάμου (διαδρομές επίσκεψης, ώρες λειτουργίας, πρόσβαση σε ηλικιακές κατηγορίες κοινού, κόστος επίσκεψης κ.ά.) περιλαμβάνονται κι είναι διαθέσιμες στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://odsseus. culture. gr/h/2/gh251. jsp?obj_id=818.

– Στα εκδοτήρια των εισιτηρίων υπάρχει τρίγλωσσο πλαστικοποιημένο (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) ενημερωτικό έντυπο που πληροφορεί τον επισκέπτη για τις διαδρομές.

Γραφειο Τυπου υπουργειου Πολιτισμου και Αθλητισμου

Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω

 

Κύριε διευθυντά

Συμπληρώνοντας την εξαιρετική επιστολή της αναγνώστριάς σας κ. Παπαθωμά – Μαστοροπούλου, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις ελληνικές επιγραφές σε διάφορα μέρη του εξωτερικού, προσθέτω ότι εις την είσοδο της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλεως Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, που θεωρείται από τα  παλαιότερα της Ευρώπης, υπάρχει εντοιχισμένη μία πλακέτα με τη φράση «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω».

Γεωργιος Κακεπακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή