Η παρέλαση των υπουργών Παιδείας βλάπτει σοβαρά μαθητές, γονείς και την Παιδεία

Η παρέλαση των υπουργών Παιδείας βλάπτει σοβαρά μαθητές, γονείς και την Παιδεία

Κύριε διευθυντά

Ολοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Παιδείας που πέρασαν μετά τη μεταπολίτευση κυριολεκτικά ασέλγησαν σε βάρος της Παιδείας μας. Αλλοι κατακρεούργησαν τη γλώσσα μας (εξοστρακισμός καθαρεύουσας, κατάργηση τόνων, φωνηέντων κλπ.), άλλοι άλλαζαν τα συστήματα εισαγωγής στα ΑΕΙ, άλλοι τα βιβλία, άλλοι τη διδακτέα ύλη, άλλοι τους κανονισμούς των ΑΕΙ, άλλοι βεβήλωναν την ιστορία μας (βλέπε κ. Ρεπούση), και γενικά όλοι ήθελαν κάτι να αλλάξουν, όλοι πρόχειρα, χωρίς μελέτη και χωρίς συγκεκριμένο λόγο, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι κάνουν κάτι ή για να ικανοποιήσουν εμμονές και ιδεοληψίες τους.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη και υποβαθμιζόμενη Παιδεία, με τα παιδιά μας ζαλισμένα από τις μεταβολές και αβέβαια για το τι θα ισχύει όχι μόνο την επόμενη χρονιά αλλά ακόμα και τον επόμενο μήνα. Πέραν τούτου το οικονομικό κόστος όλων αυτών των μεταβολών ήταν τεράστιο σε βάρος της χώρας μας και προς όφελος ορισμένων και της παραπαιδείας των φροντιστηρίων.

Προσωπικά, έχοντας τέσσερα παιδιά που άρχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, έχω πικρή εμπειρία από τους πειραματισμούς αυτούς.

Κανένα παιδί δεν έδωσε εξετάσεις με το ίδιο σύστημα που έδωσε το προηγούμενο. Κανένα δεν χρησιμοποίησε τα ίδια βιβλία με το προηγούμενο. Κανένα δεν είχε την ίδια διδακτέα ύλη με το προηγούμενο. Και το κακό είναι ότι όλες οι αλλαγές ήταν προς το χειρότερο, και το τελευταίο παιδί αποφοίτησε με πολύ λιγότερα πνευματικά εφόδια από το πρώτο. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει ή θα συμβεί και με τα εγγόνια μου. Ο σημερινός όμως υπουργός Παιδείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενον σε παραλογισμούς και αυθαιρεσίες. Οπως φαίνεται και από τις ίδιες του τις συνεντεύξεις, ο άνθρωπος όχι μόνο δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει να κάνει ή γιατί το κάνει, αλλά κυριολεκτικά δεν καταλαβαίνει ούτε τι ακριβώς κάνει. Κάθε συζήτηση με αυτόν δεν έχει κανένα νόημα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι απλά κωμικοτραγικά, όπως φαίνονται, αλλά είναι απολύτως τραγικά και επικίνδυνα για το ίδιο το μέλλον της χώρας μας.

Εάν δεν αντικατασταθεί αμέσως ο απαράδεκτος αυτός υπουργός και δεν αφυπνισθεί επιτέλους η εκπαιδευτική κοινότητα (και δεν εννοώ τους συνδικαλιστές), τα κακά για την Παιδεία όχι απλά θα χειροτερεύουν με επιταχυνόμενο ρυθμό αλλά θα γίνουν και μη αντιστρέψιμα.

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή