Οταν ο Κ. Καραμανλής έδινε εντολές…

Οταν ο Κ. Καραμανλής έδινε εντολές…

Κύριε διευθυντά

Τον Μάρτιο του 1976 μηχανικός του ΥΔΕ επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον διοικητή 4ης ΜΟΜΑ (Λαμία) –τον γράφοντα– και τον ενημερώνει: «Την προσεχή Δευτέρα και ώρα 11 θα μεταβεί στον Παρνασσό ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου. Ελα κι εσύ, μήπως σου ανατεθεί τμήμα του έργου». Ο διοικητής ευρίσκεται εγκαίρως στο σημείο συνάντησης. Εκεί καταφθάνουν ο υπουργός Γεώργιος Ράλλης με μηχανικούς και ο Τζαννής Τζαννετάκης, γεν. γραμματέας του ΕΟΤ, με τον διευθυντή Τεχν. Υπηρεσιών του. Ανταλλάσσονται οι πρώτες συζητήσεις. Ο μηχανικός: «Κύριε υπουργέ, ευρίσκεται εδώ και ο διοικητής ΜΟΜΑ». Γ. Ράλλης: «Δεν είναι αυτό έργο της ΜΟΜΑ».

Σε λίγο προσέρχεται και ο πρωθυπουργός. Συζητήσεις για τη σπουδαιότητα του έργου. Ο Γ. Ράλλης παρουσιάζει χάρτη και σχέδια. Τα παίρνει ο πρωθυπουργός, τα αναδιπλώνει, τα επιστρέφει και λέγει: «Αυτά είναι γι’ αυτούς», δείχνοντας τους μηχανικούς. «Εγώ θέλω τα Χριστούγεννα να λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο. Να ’ρχεται ο Σκανδιναβός, να κάνει σκι και να κατεβαίνει στην παραλία για μπάνιο. Παρόμοιο έργο δεν υπάρχει στην Ευρώπη». Χαιρετά και αποχωρεί. Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Μεγάλες οι δυσκολίες, μικρός ο χρόνος, σύνταξη μελετών, διαγωνισμοί… έντονος ο προβληματισμός. Επεμβαίνει στη συζήτηση ο διοικητής της 4ης ΜΟΜΑ: «Κύριε υπουργέ, η ΜΟΜΑ μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά στην εκτέλεση του έργου». Γ. Ράλλης: «Και τι, κάνετε θαύματα εσείς»; Διοικητής: «Αύριο εγκαθίσταται εργοτάξιο, με χωματουργικά μηχανήματα για τη βελτίωση του υφισταμένου δρόμου. Και από μεθαύριο τοπογράφος μηχανικός μελετά και προβαίνει σε χάραξη επιτόπου για την αρχική διάνοιξη του υπόλοιπου δρόμου. Εσείς απευθυνθείτε στην Προκατασκευή, για τη σύντομη κατασκευή του κτιρίου». Γ. Ράλλης: «Και τι θέλεις από εμάς;» Διοικητής: «Αμεση χρηματοδότηση του έργου βάσει του συνταχθησομένου προϋπολογισμού». Γ. Ράλλης: «Προχώρα». Με την αρχική διάνοιξη του δρόμου διέρχονται –με δυσκολία λόγω των ακόμη κλειστών στροφών– τα βαρέα οχήματα της ΔΕΗ και της Προκατασκευής. Τα Χριστούγεννα λειτουργεί το κέντρο με κρεμαστά, ανοικτά, καθίσματα. Η εντολή του πρωθυπουργού εξετελέσθη! Ο πρωθυπουργός, ως ο ισχυρότερος στην κυβέρνηση, δεν είναι καν ισχυρός, εάν δεν πείσει –με τον τρόπο ενεργειών και εκφράσεως των αποφάσεών του ή άλλως πώς– τους υπ’ αυτόν να εκλαμβάνουν την αποστολήν τους ως καθήκον προσηρμοζόμενον στην όλην κυβερνητική προσπάθεια. Ο σημερινός πρωθυπουργός μας πάσχει σε αυτό. Ευχή, αριστερός αυτός, να του έλθουν όλα «δεξιά». Το «δεξιά», από την αρχαιότητα, θεωρείται καλός οιωνός. Συνεχίζεται, ως παράδοση, μέχρι σήμερα. Στην τηλεόραση είδαμε –και ακούσαμε–, όταν ο αποφυλακισθείς «σοσιαλιστής» Ακης Τσοχατζόπουλος διέβαινε την πόρτα του σπιτιού του, μια κυρία να του φωνάζει: «Με το δεξί, με το δεξί».

Χαραλ. Π. Παναγιωταρεας, Τξχος (ΜΧ) ε.α. – Παπάγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή