Συνθήκη Λωζάννης και «Σεπτεμβριανά»

Συνθήκη Λωζάννης και «Σεπτεμβριανά»

Κύριε διευθυντά

Η Συνθήκη της Λωζάννης συντάχθηκε το 1923 ρυθμίζοντας την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Οι Τούρκοι που κατοικούσαν στην Ελλάδα να επιστρέψουν στην Τουρκία και οι Ελληνες της Τουρκίας να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ετσι διευθετήθησαν οι προστριβές και ο πόλεμος των δύο χωρών ετερματίσθη οριστικώς. Ωστόσο η ίδια συνθήκη προέβλεψε την εξαίρεση των Ελλήνων που κατοικούσαν στην Κωνσταντινούπολη και των Τούρκων που κατοικούσαν στην ελληνική Θράκη. Επειτα από 40 χρόνια, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1955, οι μπαχαλάκηδες της Κωνσταντινούπολης με την ανοχή ή ορθότερον την προτροπή της τότε τουρκικής κυβέρνησης αναιτίως άρχισαν να καταστρέφουν τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό ανάγκασε τους Ελληνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες των και να καταφύγουν στην Ελλάδα. Ετσι η ανταλλαγή των πληθυσμών πραγματοποιήθηκε μονομερώς και μόνον από την πλευρά της Ελλάδος.  Τι όμως έπραξε η τότε ελληνική κυβέρνηση; Απολύτως τίποτε. Αδράνησε εγκληματικά, ενώ είχε το νόμιμο δικαίωμα από τη Συνθήκη της Λωζάννης να απελάσει την τουρκική μειονότητα της Θράκης, όχι βέβαια με τον βάρβαρο τρόπο που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, αλλά ευγενικώς και νομίμως, εφαρμόζουσα τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η παράλειψη αυτή της μη απελάσεως της τουρκικής μειοψηφίας από τη Θράκη, βαρύνει αποκλειστικώς και εις το ακέραιον την τότε ελληνική κυβέρνηση με προεξάρχοντα των πρωθυπουργό αυτής Κωνσταντίνο Καραμανλή, διαπράξας πελώριο πολιτικό λάθος, με αποτέλεσμα ο προσφάτως επισκεφθείς την Ελλάδα Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να επιμένει να επισκεφθεί την τουρκική μειονότητα και να διεκδικεί μέσω αυτής την εδαφική μας ακεραιότητα.

Μετά πολλά χρόνια από την αναίτια και βάρβαρο εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, επισκέφθηκα με ομαδική εκδρομή την Πόλη. Το ταξιδιωτικό γραφείο διέθετε ως ξεναγό ένα Ελληνόπουλο της Πόλης. Σ’ ένα διάλειμμα της ξεναγήσεως ερώτησα τον ξεναγό πόσοι Ελληνες απόμειναν τελικώς στην Κωνσταντινούπολη και χωρίς δισταγμό απήντησε δυόμισι χιλιάδες και προσέθεσε από τις διακόσιες χιλιάδες που είμεθα αρχικώς.

Κωνσταντινος Ψηφης, Εκπαιδευτικός Βόλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή