Η απεργία στα ΜΜΜ και η «Eπιφάνεια»

Η απεργία στα ΜΜΜ και η «Eπιφάνεια»

Κύριε διευθυντά

Η απαράδεκτη απεργία της περασμένης Δευτέρας των κομματικοποιημένων ή μη συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ των κρατικών εταιρειών ΜΜΜ, λόγω της μεταβίβασής των στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), παρέλυσε όλη η Αθήνα και ταλαιπωρήθηκαν μυριάδες κάτοικοί της. Ακούστηκαν και πάλι οι οιμωγές περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας σε ντόπιους και ξένους ιδιώτες επενδυτές.

Αγνοούν ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, κρατίδιο ή δήμος, που να «ξεπουλάει» την περιουσία του. Παραχωρεί μόνο δικαίωμα ιδιοκτησίας σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, σε ιδιώτες για περιορισμένο χρόνο, επιστρεπτέο μετά την παρέλευσή του, με τον θεσμό της «Επιφάνειας». Ο θεσμός αυτός επανεισήχθη στο δίκαιό μας μόνο για δημόσια ακίνητα, με χωριστό κεφάλαιο, στον εφαρμοστικό νόμο του 2ου μνημονίου τον Ιούλιο 2011, με πρωτοβουλία και του υπογράφοντος.

Ακόμη και ειδικές συμβάσεις παραχώρησης ακινήτων ή πώλησης μετοχικών δικαιωμάτων σε ΔΕΚΟ ή κρατικές εταιρείες σε επενδυτές περιέχουν ρήτρες επιστροφής ή επανακτήσεώς των μετά από χρονική περίοδο. Εξασφαλίζουν τη συνεχή αύξηση και την προσοδοφόρα εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και των κατοίκων της.

Εχουμε ήδη μια τέτοια παραχώρηση, την του ΟΛΠ προς την κινεζική Cosco, με έτος λήξεως το 2052. Αυξάνεται συνεχώς η αξία του, έχει ήδη εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα και εργασιακή ειρήνη. Κυρίως όμως, από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε, έπαψε να τον λυμαίνονται πολιτικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ. Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή