Διάκριση εξουσιών, «έλεγχοι» των νόμων

Διάκριση εξουσιών, «έλεγχοι» των νόμων

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 31-12-2017 διάβασα άρθρο του κ. Φίλη Αρναούτογλου, επιτίμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τίτλο «Περί ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων».

Η διατυπούμενη άποψη του κ. Αρναούτογλου, ότι θα ήταν σκόπιμο τα προς ψήφιση από τη Βουλή νομοσχέδια να αποστέλλονται πριν από την ψήφισή τους στο ΣτΕ, το οποίο θα προέβαινε στην επεξεργασία τους και, εφ’ όσον δεν διεπιστούτο κάποια αντίθεσή τους προς το Σύνταγμα, θα μπορούσαν εν συνεχεία με τη σύμφωνη γνωμοδότηση του ΣτΕ να ψηφισθούν από τη Βουλή, κατά τη γνώμη μου είναι εσφαλμένη.

Επ’ αυτού θα ήθελα να παρατηρήσω ότι, εάν μπορούσε να γίνει τούτο –πράγμα που και πρακτικώς θεωρείται ανέφικτο– προφανώς η προηγούμενη επεξεργασία του πλήθους των σχεδίων νόμων και των σχετικών τροπολογιών από το ΣτΕ, όπως αυτό γίνεται για Προεδρικά Διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα, θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθότι το ΣτΕ θα ιδιοποιείτο κατ’ ουσίαν το έργον της νομοθετικής εξουσίας.

Αλλωστε το ίδιο το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής καθορίζουν λεπτομερώς τη διαδικασία ψήφισης και προηγούμενης επεξεργασίας των νομοσχεδίων μετά προηγούμενο έλεγχο του έργου των αρμοδίων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Εξάλλου πολύ ορθώς η αντισυνταγματικότητα των νόμων κρίνεται εντέλει από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ΣτΕ, το οποίο εάν ήθελε αυτό τούτο να στερηθεί τη δικαιοδοτική κρίση του στο θέμα του ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων, θα μπορούσε να επιδιώξει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου στην επομένη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γεωργιος Ιω. Παπασωτηριου, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή