Τα κράτη-έθνη και η Ισλανδία

Τα κράτη-έθνη και η Ισλανδία

Κύριε διευθυντά

Ακούγεται και γράφεται ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Ακριβέστερα, δεν υπάρχει κράτος-έθνος με το όνομα Μακεδονία. Σωστά. Αλλα το ερώτημα είναι αν στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχει κράτος με έναν λαό ενιαίο σε ό,τι αφορά ρίζες, γλώσσα, ιστορία, κουλτούρα, θρησκεία, ώστε να το λέμε κράτος-έθνος. Πιθανόν η μικρή, απόμερη Ισλανδία εξακολουθεί να αποτελεί κράτος-έθνος, και η ουσία είναι ότι το κράτος-έθνος υπάρχει ανεξάρτητα από το πώς λέγεται.

Στην επικαιρότητα: Από τη μια μεριά οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι στη βόρεια μεριά της Μακεδονίας, καταφεύγουν στο ακατανόητο και αυτοαποκαλούνται συνεχιστές της αρχαίας Μακεδονίας.

Από την άλλη μεριά ένα μέρος από την ελληνική πολιτική ελίτ κάνει ό,τι μπορεί να απαγορεύσει το όνομα Μακεδονία, στη βόρεια Μακεδονία. Προτιμούν η «Βορειαμακεδονία» να μετονομαστεί, και με τον καιρό να μετατραπεί σε όνομα και πράμα: «Notioslavia»; Παράκληση: Μη συρρικνώνετε τη Μακεδονία!

Ιορδανης Χριστοφοριδης, Καθηγητής, συγγραφέας στη Σουηδία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή