Φθάνοντας έως τις ρίζες

Κύριε διευθυντά

Η Μακεδονία είναι μία φυσική γεωγραφική περιοχή όπου ζουν  Ελληνες, Σλάβοι της ΠΓΔΜ, Αλβανοί και Βούλγαροι. Η Ελλάδα έχει τη μισή περίπου έκταση αυτής της γεωγραφικής περιοχής, η ΠΓΔΜ το 40% και η Βουλγαρία το 10%.

Στην ΠΓΔΜ κατοικούν Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι και Ρομά· επίσημη γλώσσα της είναι η σλαβική, η οποία πλησιάζει προς τη βουλγαρική.

Η ΠΓΔΜ περιλαμβάνει το κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας που ονομαζόταν Παιονία. Δεν είναι σωστό να οικειοποιείται τους αρχαίους Ελληνες Μακεδόνες βασιλείς ούτε τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος διατεινόταν ότι ήταν Αιακίδης την καταγωγή και επομένως απόγονος του Αχιλλέα. Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν, από τη μητέρα του Ολυμπιάδα, απόγονος του Αιακού. Ο Αιακός ήταν γιος του Δία και της νύμφης Αίγινας. Γιοι του Αιακού ήταν ο Πηλέας (δηλ. ο πατέρας τού Αχιλλέα) και ο Τελαμών (δηλ. ο πατέρας τού Αίαντα από τη Σαλαμίνα). Ο Μ. Αλέξανδρος με τις κατακτήσεις του δεν διέδωσε κανέναν παιονικό, ιλλυρικό ή σκυθικό πολιτισμό· απόρροια των κατακτήσεών του ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Η ΠΓΔΜ, εάν θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα,  πρέπει να ψάξει στη μυθολογία ή στην ιστορία της και να βρει ένα όνομα που να μην περιέχει το ουσιαστικό «Μακεδονία» ούτε το επίθετο «μακεδονικός», για να το αναγάγει σε επίσημο όνομα του κράτους της. Δεν είναι σωστό να στενοχωρεί, να προκαλεί ή να εξοργίζει τους γείτονές της Ελληνες. Οπως η Ελλάδα έχει τη Μακεδονία ως περιφέρεια (Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία), έτσι και η ΠΓΔΜ μπορεί να έχει τη δική της  μακεδονική/παιονική περιφέρεια· το ίδιο ισχύει και για τη Βουλγαρία. Ομως, δεν μπορεί η ΠΓΔΜ να αναγάγει το όνομα ή παράγωγο του ονόματος «Μακεδονία» σε επίσημο όνομα κράτους.  Ούτε μπορεί η ΠΓΔΜ  να διεκδικεί περισσότερα απ’ όσα της ανήκουν.

Αλεξανδρα Ροζοκοκη, Διευθύντρια Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή