Η αληθής οδός προς την ισότητα των φύλων

Η αληθής οδός προς την ισότητα των φύλων

Κύριε διευθυντά

Ο αγώνας των γυναικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής τους καταξίωσης, ιστορικά, καταγράφεται ασύμμετρος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εξαιτίας άστοχων πολιτικών επιλογών των εκάστοτε ηγεσιών, αναχρονιστικών ιδεών ή και ελεγχόμενων κοινωνικών συλλογικοτήτων.

Το σκηνικό αυτό, τις τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσε πολιτικoκοινωνικές δονήσεις που ανέτρεψαν κατεστημένες νοοτροπίες ανά τον κόσμο και επέφεραν βαθιές αλλαγές στο κοινωνικό σώμα, που «επέβαλε», με κινήματα και οργανωμένες συλλογικές αντιδράσεις, θεσμικές αποφάσεις στη λογική των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων, ώστε ένα παγκόσμιο κίνημα για την τοποθέτηση της γυναίκας στη θέση που δικαιούται να καταλάβει στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να δημιουργήσει ανανεωτικές και γόνιμες ρίζες, που αντλούν πλέον από πολλές πηγές τη δύναμή τους. Ανάλογα με την πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού, το κίνημα αυτό έχει καταστεί συνειδητό και έχει προχωρήσει προς τις νομικές εκείνες διαδικασίες, αλλά και προς τα κοινωνικά ήθη, που αναπόδραστα οδηγούν στην τελείωση του επιδιωκόμενου σκοπού. Και ο σκοπός αυτός δεν είναι άλλος από την ανθρώπινη ολοκλήρωση, την αναγνώριση και σε κάθε γυναίκα των δικαιωμάτων που θα της επιτρέψουν να αρτιώσει την ύπαρξή της, θραύοντας δεσμά που την έθεταν σε μειονεκτική θέση έναντι του ανδρός.

Το βαθύτατα ηθικό αυτό αίτημα, όσο θα μεταβάλλεται σε πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή και στον τόπο μας, τόσο θα αναζωπυρώνεται το όραμα ισοτιμίας των πολιτών, ώστε να ριζώσει διά της κοινωνικής αγωγής σε όλον τον κόσμο αυτή η συνείδηση. Αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ( Νοέμβριος 2017 ) τόσο στη «Διάσκεψη για την Ισότητα των Φύλων» του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, που υιοθέτησε βασικούς άξονες πολιτικής για την αναβάθμιση της θέσης των γυναικών και την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων, όσο και στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016-2020» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που συνάδει πλήρως με τις αρχές και τους στόχους της ομάδας του G7 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει λοιπόν για τον πολιτισμό μας οι θεσμικές παρεμβάσεις να συνεχιστούν, αλλά και να συντελεστούν με σύνεση χωρίς αδέξιες υπερβολές, με οδηγό το μέτρο και τον σωστό τρόπο, «τον καθ’ ημάς τρόπο», που θα διασφαλίζει την αυθεντικότητα και καθολικότητα του αιτήματος της ισότητας των φύλων.

Γεωργια Ν. Σκυλακου, MEd, Φιλόλογος – ιστορικός τέχνης

Η αληθής οδός προς την ισότητα των φύλων-1

Κοινή φλέβα αναφοράς χιλιάδων κατοίκων μιας ευρύτατης περιοχής η λεωφόρος Πατησίων, με συνεχή, ρέουσα ιστορία αιώνων. Ο επιστολογράφος της «Κ», παραθέτοντας στοιχεία, υποστηρίζει ότι στους δημοτικούς χάρτες γίνεται κακοχρησία του τοπωνυμίου σε βαθμό παραχάραξης, ξετυλίγει το νήμα από τον 16ο αιώνα, αναφέρεται σε εμβληματικά πρόσωπα και κομβικά γεγονότα, ενώ καλεί τους ενημερωμένους Πατησιώτες και τις Πατησιώτισσες σε αφύπνιση. Η φωτογραφία (επιστολικόν δελτάριον) είναι από τα μέσα της δεκαετίας του ’30. Διακρίνεται η Πατησίων από το ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου και το τραμ (στο κέντρο) που είχε ακόμα να διανύσει πολλά χρόνια υπηρεσίας στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Αθήνας πριν ξηλωθούν οι ράγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή