Παλιγγενεσία και Διαφωτισμός

Παλιγγενεσία και Διαφωτισμός

Κύριε διευθυντά

Κάθε χρόνο, όταν γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, είθισται, μετά το πέρας των παρελάσεων, πολλοί επώνυμοι να κάνουν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολλοί εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι πίσω από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ήταν οι αρχές του Γαλλικού Διαφωτισμού.

Ο Γαλλικός Διαφωτισμός είναι ένα μεγάλο πνευματικό κίνημα της Ευρώπης του 17ου και κυρίως του 18ου αιώνα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Οι Ελληνες μίλησαν καθαρά για «Λευτεριά ή Θάνατο». Η ελευθερία για τον Ελληνα δεν είναι έννοια φιλοσοφική, δημιουργημένη από τους «Διαφωτιστές» της Ευρώπης, δεν έχει υπόσταση μεταφυσική. Δοκίμασε ο Ελληνας στην πράξη την αξία που λέγεται Ελευθερία σαν κανόνας ζωής και η πράξη αυτή ήταν τέσσερις αιώνες σκληρής σκλαβιάς.

Οταν το 1822 οι Ελληνες ψήφισαν στην Επίδαυρο το πρώτο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της λευτεριάς, θεώρησαν αυτονόητο να ορίσουν την ισότητα των πολιτών ως κυρίαρχο προαπαιτούμενο. «Τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι» (Μακρυγιάννης).

Στελλα Αγγελακη-Κατσιαρη

Αρχαιολόγος – Ξεναγός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή