Η Εκκλησία, η Φλόγα και τα μνημεία μας

Η Εκκλησία, η Φλόγα και τα μνημεία μας

Κύριε δευθυντά

Από τις 9 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου έγιναν με λαμπρότητα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα. Οπως πάντα, πρώτη η ελληνική ομάδα με τη γαλανόλευκη στην παρέλαση και ο ολυμπιακός ύμνος στα ελληνικά κατά την έναρξη των Αγώνων. Ενιαία ομάδα και κοινή σημαία με ενιαία τη χερσόνησο, Νότια και Βόρεια Κορέα. Ειρηνικά χαμόγελα σε όλη την υφήλιο.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς στη Σεούλ, το 1988, η Βόρεια Κορέα αξίωνε επίμονα συνδιοργάνωση των Αγώνων, με χωριστές τελετές έναρξης και λήξης. Κατάληξη, η αποχή της. Τώρα μετείχε με 22 αθλητές, 230 μαζορέτες, ορχήστρα και κοινή των δύο χωρών ομάδα στο άθλημα του γυναικείου χόκεϊ επί πάγου. Κόστος Αγώνων: 12 δισ. δολάρια.

Στις 20/1/2018 ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωνε: «Το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν πάντα να χτίζουν γέφυρες, ποτέ να υψώνουν τείχη»! Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της Νότιας και της Βόρειας Κορέας έδιναν τα χέρια μπροστά στις κάμερες. Κατά την ανωτέρω έναρξη των Αγώνων βρέθηκαν μαζί ανώτατα ηγετικά στελέχη των δύο χωρών, 65 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο το 1953 με εκατομμύρια νεκρούς.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, αιώνιο σύμβολο ειρήνης και άμιλλας ανθρώπων και λαών –όπως γράφουν οι επιγραφές στα βάθρα των λαμπαδηδρόμων στο Αντίρριο και τη Ναύπακτο– έκανε και πάλι το θαύμα της. Εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων κορεατικών κρατών. Και διακοπή των κοινών πολεμικών ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Η ολυμπιακή ιδέα, μοχλός εκεχειρίας, φιλίας και ειρήνης των λαών, και ο λαμπρός πέμπτος αιώνας π.Χ. του Περικλή αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση. Μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καταλυτικής σημασίας, για μόνιμη και αδάπανη προβολή και τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι καιρός, νομίζω, η ελλαδική Εκκλησία να πρωτοστατήσει με σκοπό να αποκηρυχθούν η καταστροφή μνημείων της αρχαιότητας και η κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. Πρόκειται για γενναία υπέρβαση με τεράστια συμβολική σημασία στη σημερινή εθνική, υπαρξιακή κρίση της χώρας.

Ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει την προτεινόμενη πρωτοβουλία, προσφορά της χριστιανικής ορθοδοξίας, ύψιστης σημασίας για το μέλλον του!

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, απόφοιτος Ινστιτούτου ΕDI της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή