Οι οκτώ, το δίκιο και τα διλήμματα

Οι οκτώ, το δίκιο και τα διλήμματα

Κύριε διευθυντά

Ο έγκριτος αρθρογράφος της «Κ» Κώστας Ιορδανίδης, στο φύλλο της Κυριακής 18-3-2018, έγραψε: «Οταν την επομένη του αποτυχόντος πραξικοπήματος, οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί εισήλθαν παρανόμως με ελικόπτερο στην Ελλάδα επικαλούμενοι μηχανική βλάβη, ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα. Επρεπε πάραυτα να παραδοθούν στην Τουρκία και το ελικόπτερο να αποδοθεί στον τουρκικό στρατό. Διότι μηχανική βλάβη επικαλέσθηκαν και δεν ανακοίνωσαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο. Το θέμα τους παραπέμφθηκε στις αρμόδιες αρχές, που ορθώς ενήργησαν συμφώνως προς το δίκαιο».

Οι εν λόγω οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επικαλέστηκαν βλάβη του ελικοπτέρου για να τους επιτραπεί η προσγείωσή τους στο ελληνικό έδαφος. Αμέσως κατόπιν εζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το γεγονός συνέβη την επομένη του πραξικοπήματος και όχι κατά τη διάρκειά του.

Ποια στοιχεία είχαν οι ελληνικές αρχές στη διάθεσή τους ότι οι εν λόγω οκτώ στρατιωτικοί είχαν συμμετάσχει σε αυτό; Αρκούσε μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο; Αυτό το μέσον διέθεταν, αυτό χρησιμοποίησαν για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Γιατί να μην τους πιστέψουμε ότι ήλθαν ως ικέτες στην Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς Ερντογάν; Οταν οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν στον Ερντογάν όσους ο ίδιος αποκαλεί «αξιωματικούς του Γκιουλέν», πώς θα του παραδίδαμε εμείς τους οκτώ στρατιωτικούς οι οποίοι απέδρασαν μετά το πραξικόπημα φοβούμενοι, προφανώς, αστήρικτες κατηγορίες εναντίον τους επειδή, πιθανόν, εκτελούσαν διαταγές ανωτέρων;

Ας σκεφθούμε τη διεθνή κατακραυγή εναντίον μας εάν τους είχαμε δώσει βορά στον Ερντογάν. Τότε, θα είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ιορδανίδης να κατηγορήσει ως ψοφοδεείς τις ελληνικές αρχές (διοικητικές και δικαστικές), εάν αυτό συνέβαινε. Επισημαίνω και μία αντίφαση του κ. Ιορδανίδη: Οταν υποστηρίζει ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές ορθώς ενήργησαν συμφώνως προς το δίκαιο», γιατί υποστηρίζει ότι οι οκτώ στρατιωτικοί «έπρεπε πάραυτα να παραδοθούν στην Τουρκία;» Για την πατρίδα μας, είναι προτιμότερη η απειλή του Ερντογάν, από τη διεθνή κατηγορία ότι τον φοβηθήκαμε και ενδώσαμε.

Γεωργιος Τολης, Καρδιοχειρουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή