Ο Παρθενών και ο Μοροζίνι

Κύριε διευθυντά

Ως κάτοικος της περιοχής Μακρυγιάννη καθημερινώς αντικρίζω το κόσμημα των Αθηνών, τον Παρθενώνα. Ξεφυλλίζοντας τα γραπτά κείμενα για τις ακριβέστερες λεπτομέρειες της καταστροφής αυτού, εις το Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλιος», τόμος 13, σελίς 780, αναφέρεται ότι ο ναύαρχος Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι «προσόρμησε τον στόλον του εις Πειραιά (Σεπτ. 1687). Κατά την εναντίον των Αθηνών επιχείρηση κατεστράφη ο Παρθενών από ενετικήν βόμβαν βληθείσαν υπό του πυροβολητού Καίνιξμαρκ».

Εις το Νέον Ορθογρ. Λεξικόν Δ. Δημητράκου (1964) αναφέρεται επίσης… «ο Μοροζίνι καταλαβών τας Αθήνας αφού μία βόμβα εκ του στόλου κατέστρεψε τον Παρθενώνα».

Ο ιδιαιτέρως διακεκριμένος αρχαιολόγος Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, υφηγητής Αρχαιολογίας, διατελέσας διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως καθώς και άλλων μουσείων, συγγραφεύς πλείστων βιβλίων, εις το αξιόλογον βιβλίον του «Μνημεία των Αθηνών», σελίς 240, αναφερόμενος εις τον Λόφον Φιλοπάππου γράφει… «Από του Λόφου τούτου ο Μοροζίνι βομβάρδισε το 1687 τον Παρθενώνα».

Εις το εσχάτως κυκλοφορήσαν ενδιαφέρον βιβλίον «Αθήνα – Ιχνηλατώντας την πόλη», των δημοσίων εκπαιδευτικών λειτουργών Θ. Γιοχάλα και Τ. Καφετζάκη, σελίς 139, αναφέρεται:  «Το 1687, κατά την διάρκειαν του Βενετοτουρκικού πολέμου, ο Βενετός ναύαρχος Φρ. Μοροζίνι πολιόρκησε την Ακρόπολη. Από τον αντικρινό λόφο των Μουσών κανονιοβολούσε επί τέσσερις μέρες την Ακρόπολη και ιδιαίτερα τον Παρθενώνα, γνωρίζοντας από πληροφορία Τούρκου ότι είχε μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη και ότι εκεί είχαν καταφύγει οι οικογένειες επιφανών Τούρκων. Μια από τις οβίδες έπεσε στον Παρθενώνα καταστρέφοντάς τον».

Πιστεύω ότι επικρατέστερη ιστορική αλήθεια θα πρέπει να είναι του αρχαιολόγου Αλ. Φιλαδελφέως και των μνημονευθέντων δημοσίων λειτουργών. Και, επιτέλους, οι διάφοροι τιμηταί, ότι οι απόφοιτοι των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων στερούνται γνώσεων και είναι τελείως αντιστόρητοι κ.λπ., οφείλουν κατόπιν αυτών των αντιστόρητων αντιθέτων δεδομένων επί ενός ιστορικού γεγονότος να είναι περισσότερο φειδωλοί και προσεκτικοί στις απαράδεκτες επιθετικές διαθέσεις των.

Ιωαννης Κ. Μεγαλογιαννης, Συντ. διευθυντής ΙΚΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή