ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο προαστιακός και οι πτήσεις

Ο προαστιακός και οι πτήσεις

Κύριε διευθυντά
Πριν από μερικά χρόνια όλοι επαινέσαμε τη δημιουργία του προαστιακού προς Χαλκίδα και αργότερα προς Κόρινθο. Επιβιβαζόσουν στην Κόρινθο και σε 45 λεπτά έφθανες στην Κηφισίας με άνεση και ασφάλεια.

Το τρένο συνέχιζε το ταξίδι του μέχρι το αεροδρόμιο και εξυπηρετούσε τους ταξιδιώτες.

Ανάλογη εξυπηρέτηση και κατά την επιστροφή. Ετσι, διαμορφώθηκε με τον καιρό ένας πολυάριθμος πληθυσμός εργαζομένων στην Αθήνα, κατοίκων των προαστίων, εκτός βέβαια των ευκαιριακά μετακινουμένων και των επιβατών του αεροδρομίου. Πριν από μερικούς μήνες στον βωμό της αναδιοργάνωσης και της εξοικονόμησης καταργήθηκε το απευθείας δρομολόγιο Κόρινθος – Αεροδρόμιο και γίνεται ανταπόκριση στις Κάτω Αχαρνές.

Τώρα, ο κόσμος στοιβάζεται και σαρδελοποιείται. Είναι κωμικοτραγική η εικόνα όταν κάποιοι θέλουν να μπουν με το ποδήλατό τους.

Η ανταπόκριση σπάνια γίνεται στην ώρα της και γενικά οι καθυστερήσεις έχουν γίνει εφιάλτης, αφού δεν ξέρεις τι ώρα θα πας στη δουλειά σου και τι ώρα θα γυρίσεις ή αν προλάβεις το αεροπλάνο. Ενα απλό ταξίδι των 45 λεπτών έγινε μαρτύριο άνω των δύο ωρών.
Βέβαια όλοι βρίζουν, αλλά μέχρι εκεί, ενώ οι υπεύθυνοι φαίνεται ότι έχουν οχυρωθεί πίσω από τις λέξεις-κλειδιά: μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση. Αρκεί στα χαρτιά να έχουμε αποτελέσματα.

Τι ωραία λέξη η μεταρρύθμιση: τις απλές εφαρμογές παροχής υπηρεσιών στον φορολογούμενο πολίτη τις βαφτίζουμε μεταρρυθμίσεις. Ετσι, προσδίδουμε γιγάντια προσπάθεια και μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Κυρίως όμως δεν θα μας καταλογίσουν ευθύνες για ανικανότητα.

Επιτέλους, είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε τα τρένα να κινούνται στην ώρα τους και να εξυπηρετούν τον κόσμο, όπως γίνεται σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

Α, να μην το ξεχάσω. Οι Ιταλοί, ιδιοκτήτες πλέον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανακοίνωσαν ότι θα δρομολογήσουν στην Ελλάδα τρένα με ταχύτητα 250 χλμ./ ώρα.

Ανδρέας Οικονομoπουλος

o-proastiakos-amp-nbsp-kai-oi-ptiseis0
Ακέραιος χαρακτήρας και ανυποχώρητος στις αρχές του, ευφυής, διορατικός, υπηρέτης της πατρίδας, έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ένα εξωστρεφές ευρωπαϊκό κράτος. Η τιμή με την οποία περιβάλλεται η μνήμη του φωτίζει την σπάνι των προτερημάτων του πολιτικού ανδρός. Μοναχικός ωστόσο άνθρωπος ο διατελέσας επτά φορές πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης είχε τον φύλακα άγγελό του, την (εικονιζόμενη) αδελφή του Σοφία. Γυναίκα με ευρύτατη μόρφωση και σπινθηροβόλο πνεύμα, στο σαλόνι της οποίας συγκεντρώνονταν όλοι οι επιφανείς Ελληνες και διαπρεπείς ξένοι που περνούσαν από την Αθήνα. Την ευαισθησία και τον πλούτο ψυχής της Σοφίας Τρικούπη αναδεικνύει –μεταξύ άλλων– ο επιστολογράφος της «Κ».