Μα, ορκίζονται και τα οχήματα;

Μα, ορκίζονται και τα οχήματα;

Κύριε διευθυντά

Με βάση σχόλιο στα Γράμματα Αναγνωστών (28/7/18), σχετικό με τον διάλογο που μαίνεται για τα γλωσσικά ζητήματα, εν μέσω θέρους, θα ήθελα, επικυρώνοντας τη θέση σας, να επισημάνω μερικά γλωσσικά σφάλματα στις ανακοινώσεις, προφορικές και γραπτές, των ΜΜΕ, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, απόρροια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που προκάλεσαν σε όλους μας άφατη οδύνη.

Κατ’ αρχάς, επιτυχής ήταν η χρήση του ιατρικού όρου εγκαυματίας, κατά το τραυματίας, για πρόσωπο που έχει υποστεί εγκαύματα από τη φωτιά (βλ. Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών), αλλά προβληματική παραμένει η χρήση, από όργανα του Λιμενικού Σώματος, της λέξης προσγιάλωση (;), προσέγγιση στον γιαλό κατά το προσγείωση.  Στη συνέχεια, κακοποιήθηκε, επανειλημμένως, η λεωφόρος Μαραθώνος σε «η λεωφόρο Μαραθώνας», τονίσθηκαν, ως μη έδει, οι «υπέροχες» εικόνες του τοπίου με τις φλόγες της πυρκαγιάς (!) και ακούστηκαν, ακόμη, πολλά άλλα απαράδεκτα και ευτράπελα, όπως: τα σκάφη έσπευσαν να περισυνελέξουν τους ανθρώπους στη θάλασσα (η χρήση αυτή, δυστυχώς, τείνει να καθιερωθεί), εκτοξεύτηκαν πύρα (sic) κατά του πρωθυπουργού, ο όρκος (;) των οχημάτων (ασφαλώς πρόκειται για τον όρχο = σύνολο αρμάτων στρατιωτικής μονάδας), θα γίνει καταλογή (=δημοτικό ποίημα) των ευθυνών.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ορθή τήρηση των κανόνων της γλώσσας πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων, όχι μόνο των φιλολόγων, ιδιαίτερα, όμως, των δημοσιογράφων-εκφωνητών των ΜΜΕ, οι οποίοι απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό και, ως εκ τούτου, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του γλωσσικού αισθήματος. Επομένως, δεν συμφωνώ με την άποψη του Δημοσθένη Κατρινάκη («Η Καθημερινή», 28/7/18) ότι παραβιάζεται «οικόπεδο» των φιλολόγων που το βρίσκει αφύλακτο (τρεισήμισι – τριάμισι). Ως φιλόλογοι αγωνιζόμαστε για την προάσπιση, τη διάσωση και τη σωστή ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας, αν και οι ενστάσεις μας, δυστυχώς, πέφτουν στο κενό: vox clamantis in deserto!

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή