Το Μουσείο Παστέρ και ο Ελλην βυρσοδέψης

Το Μουσείο Παστέρ και ο Ελλην βυρσοδέψης

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ο Λουί Παστέρ ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της λύσσας. Στην πόλη της Γαλλίας Dole βρίσκεται το μουσείο του, όχι και πολύ μακριά από τη Γενεύη.

Πριν από μερικά χρόνια γύριζα από το Παρίσι οδικώς στη Γενεύη. Στη διαδρομή σκέφτηκα να σταματήσω στην Dole και να επισκεφθώ το μουσείο, μια και ήταν στον δρόμο μου. Μπαίνοντας στο μουσείο, προσεχώρησα σε ένα γκρουπ Γάλλων όπου η ξεναγός στο ισόγειο, που ήταν το εργαστήριο του Παστέρ, τους εξηγούσε σχετικά με τις εργασίες του για το εμβόλιο.

«Πολλοί από εσάς», λέγει η ξεναγός, «ίσως δεν γνωρίζετε ότι ο πατέρας του Λουί Παστέρ ήταν βυρσοδέψης, και ότι ο ίδιος έμαθε τη δουλειά του πατέρα του. Τώρα λοιπόν θα σας ξεναγήσω στο υπόγειο που ήταν το βυρσοδεψείο».

Εκείνη τη στιγμή σηκώνω το χέρι μου και της ζητώ την άδεια να μιλήσω, έκπληκτη, μου λέγει: «Εσείς τι θέλετε στο δικό μας γκρουπ». Της εξήγησα ότι είμαι περαστικός και παρακολούθησα όλα τα ενδιαφέροντα κατά την ξενάγηση, αλλά «αν μου επιτρέπετε, κυρία μου, να συνεχίσω εγώ την ξενάγηση στο βυρσοδεψείο, διότι είμαι βυρσοδέψης, ελληνικής καταγωγής, τώρα μένω μόνιμα στη Γενεύη.

Ο πατέρας μου είχε βυρσοδεψείο σε μια πόλη της Ελλάδος, το Αγρίνιο, και όλα τα παιδιά του, 7 αγόρια, έμαθαν τη δουλειά του». Αμέσως όλοι φώναξαν ότι ήταν σύμφωνοι να το πράξω, αφού ήμουνα της δουλειάς.

Ετσι λοιπόν τους εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες του επαγγέλματος. Ολοι ευχαριστημένοι, και πάνω στο αυθόρμητο χειροκρότημα, φωνάζει κάποιος κύριος από το γκρουπ, «βρε εσείς, τι είναι αυτό το πράμα, όπου και να πας θα συναντήσεις και έναν Ελληνα».

Το συμβάν το δημοσίευσα και στο περιοδικό «Ρίζα» που εκδίδει ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών, του οποίου πρόεδρος είναι η διακεκριμένη δικηγόρος, συγγραφέας, ποιήτρια κ. Μόλη Βότση, κόρη του πρώην δημάρχου Αγρινίου, Δημητρίου Βότση (μπάρμπα Μήτσο τον φωνάζαμε…). Εξαίρετος δήμαρχος την εποχή εκείνη και προς τιμήν του υπάρχει στο Αγρίνιο οδός Δημητρίου Βότση.

Δημ. Σκεπαρνιας, Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή