H Αγία Ματρώνα και οι εξόριστοι

H Αγία Ματρώνα και οι εξόριστοι

Κύριε διευθυντά

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εόρτασε μεταξύ άλλων και τη μνήμη της Αγίας Ματρώνης. Ενας μικρός Ι. Ναός της Αγίας Ματρώνας-Κιουράς (κυράς) βρίσκεται στη Λέρο, στο χωριό Παρθένι. Εχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως γράφει μια επιγραφή στην είσοδο του ναού: «Ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αρ. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ./Β1/Φ.29/ 18476/4161/13-5-82 Απόφαση».

Η εικονογράφηση του ναού έχει γίνει από κρατουμένους του στρατοπέδου του Παρθενίου στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1968. Σε μοντέρνα και λιτή ζωγραφική εικονίζονται παραστάσεις της Σταυρώσεως του Κυρίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Παντοκράτορος (στην οροφή), των Ευαγγελιστών, του Ιησού προσευχομένου, του Ιησού με τον ακάνθινο στέφανο, του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, της Βαπτίσεως του Ιησού, κ.ά. Αξίζει, ο επισκέπτης της Λέρου να πάει να ανάψει ένα κεράκι στο εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας, καθώς και στο παραλιακό ξωκκλήσι της Παναγίας της Καβουράδαινας στον Ξηρόκαμπο. Ενα πανέμορφο λιλιπούτειο εκκλησάκι μέσα στον βράχο, που η μορφή της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκαλιά της είναι ζωγραφισμένη στον κορμό ενός, επίσης ζωγραφισμένου, καβουριού. Η παράδοση λέει πως ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια, βρήκε μέσα σε μια σχισμή την εικόνα της Παναγίας καλυμμένη από καβούρια.

Ματθαίος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή