Περί φαιδρότητας και ανικανότητας

Περί φαιδρότητας και ανικανότητας

Κύριε διευθυντά

Στην τηλεόραση  του ΣΚΑΪ (1/11) ο φιλοξενούμενος πρ. υπουργός Θεόδ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «φαιδρό» τον ελληνικό λαό. Προσωπικά ένιωσα βαθύτατη θλίψη και αγανάκτηση. Για τους εξής λόγους:

1. Πρόκειται για γενίκευση. Στις γενικεύσεις παρακάμπτονται λεπτομέρειες και διευκολύνεται η πρόοδος της συζήτησης σε ουσιαστικότερα πράγματα. Οταν όμως απουσιάζει κάποια, έστω, προσεκτική διατύπωση καταστρέφεται οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση.

2. Δεν νομίζω ότι είναι ο λαός φαιδρός, αλλά οι περισσότεροι που τον διοικούν τόσα χρόνια. Και όχι μόνο φαιδροί αλλά και ανίκανοι.

Και το χειρότερο: Εμποδίζουν και παραμερίζουν παντοιοτρόπως τους ελάχιστους, αλλά οπωσδήποτε υπαρκτούς, ικανούς να δράσουν αποτελεσματικά, θετικά.

Το ακόμη χειρότερο: Αποδείχθηκαν πια, τουλάχιστον ορισμένοι, αδίστακτοι κλέφτες του μόχθου του λαού. Αντί να διαθέσουν από τα πολλά σε πολλούς στην οχύρωση της χώρας και στα σχολεία, ώστε να μορφωθεί ουσιαστικά και κοινωνικά ο λαός… Για να προτείνει, κρίνοντας χωρίς εξάρτηση, και τους σωστούς πολιτικούς!

3. Γνωστή και η άλλη παλαιότερη «ατάκα» του κ. Πάγκαλου, ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε!». Κρίμα που ένας τόσο «έξυπνος» πολιτικός αναλίσκεται σε τέτοιου είδους ατυχείς και αναφανδόν άδικους χαρακτηρισμούς. Ομως η ευφυΐα, χωρίς τη συντονιστική των επιμέρους νοητικών ικανοτήτων ικανότητα, εκφυλίζεται σε  μορφές  διαλυτικές της ουσιαστικής της υπόστασης (περισσότερα, Ν.Γ.Παπαδόπουλου «Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ψυχολογίας», σ. 577).

Τελειώνοντας: Ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε ο «εξυπνότερος» λαός, όπως επίσης εσφαλμένα λέγεται, ούτε «φαιδρός». Είναι, οπωσδήποτε, ένας πολύ και πολλαπλά ταλαιπωρημένος λαός. Από πολέμους, φτώχεια και συνεχή  ασυνέπεια των πολιτικών του. Και περιμένει να υπάρξουν  κάποιοι πολιτικοί που δεν θα του μιλούν ευχάριστα και ψεύτικα, αλλά θα τον νοιάζονται. Επιτέλους, θα υπάρξουν;      

Νικος Παπαδoπουλος, Καθηγ. Ψυχολογίας (Παν. Κρήτης –  Heidelberg),  συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή