Η ψήφος μας (και) για το περιβάλλον

Η ψήφος μας (και) για το περιβάλλον

Κύριε διευθυντά

Αφορμή για την επιστολή έδωσαν τρεις αιτίες:

α) Η δημοσίευση της «Καθημερινής», στις 23 Νοεμβρίου 2018, για τα επιβλαβή αέρια το 2017. β) Η διακοπή χρησιμοποίησης του ηλεκτρονικού πίνακα στην οδό Ακαδημίας για τους διερχόμενους, που έδειχνε αν έχουν περάσει τα όρια περιβαλλοντικών στοιχείων. γ) Η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη (π.χ. πρόσφατα στη Βαυαρία).

Ο γράφων δεν ασχολείται με τα κόμματα εδώ. Το θέμα όμως των εκλογών 2019 είναι φυσικό να επηρεάζει και την περιβαλλοντική πολιτική. Είμαι ήδη συνταξιούχος, αλλά όταν ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, είχα αρμοδιότητα για περιβαλλοντικά θέματα κατά τις ελληνικές προεδρίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1988 και το 1994. Ο αείμνηστος πρίγκιπας Σαντρουτίν Αγά Χαν, όντας στη Γενεύη, ήταν υπεύθυνος για το UNHCR των Προσφύγων από τον ΟΗΕ και επικεφαλής τότε του Ιδρύματος Bellerive. Εγραφε ότι εκτός από την πολιτική πρέπει να συμβαδίζουν το περιβάλλον και η κοινωνία.

Στην εποχή μας τώρα έχουν προστεθεί το cybersecurity και η επίδραση της τεχνολογίας όχι ανώδυνα περιβαλλοντικά, καθώς και η σύνδεση επιστήμης και διπλωματίας. Για το θέμα αυτό, η Ν. Ζηλανδία επιστράτευσε Βρετανό να μεταβεί εκεί και να τους εκπαιδεύσει. Δυστυχώς, εμείς υστερούμε στους διεθνείς πίνακες. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι και στη science fiction (με κανονικές επιστημονικές παραπομπές), όπως ο Michael Crichton, έχει κυκλοφορήσει ως best seller, το 2005, το βιβλίο του «State of Fear».

Τα περιβαλλοντικά στοιχεία δεν είναι θέμα υπερβολής, αλλά ουσιαστικά. Aφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και ιδίως την Αθήνα. Η δημοσίευση πρόσφατα της «Καθημερινής» επισημαίνει πόσα ρεκόρ έχουμε στα επιβλαβή αέρια το 2017. Η διαβίωση είναι κύριο θέμα για εξασφάλιση επιπέδου υγείας, δηλαδή βελτίωση στη χώρα που ζούμε. 

Το 2009 είχα αναφερθεί με συμμετοχή και άλλων σε έκδοση ογκώδους τόμου IV για το Περιβάλλον από τον Springer,  με συντονιστή του τόμου τον καθηγητή Hans Günter Brauch, που είναι επικεφαλής ΜΚΟ. Το δικό μου θέμα στον τόμο αυτό ήταν: «Human Security, Climate Change and Small Islands».

Ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ήταν πρώην αρμόδιος για το Περιβάλλον και το 1995, όταν έγινε η αποδοχή της Συμφωνίας για το Κλίμα UNFCCC (και μετά το 2016 στο Παρίσι), είχαμε συνεργασία μαζί του στη Διάσκεψη στη Βόννη, τότε. Ας ευχηθούμε καλύτερη περιβαλλοντική πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Γιαννης Ν. Κιννας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή