Νέος «διχασμός» για τον Κωνσταντίνο

Νέος «διχασμός» για τον Κωνσταντίνο

Κύριε διευθυντά

Aπαντώ στην επιστολή του αναγνώστη σας κ. Γεωργίου Καλογιάννη.

1. Η γνώμη δεν αποτελεί  απόδειξη. Το ότι ο πρεσβευτής   Σιλάσι θεωρεί τους Α, Β και Γ γερμανόφιλους αποτελεί απλώς και μόνον πληροφορία  για το τι ήταν η άποψή του, όχι και απόδειξη γεγονότος, όπως  ακριβώς  το «θεωρώ τον τάδε κλέφτη» δεν αποτελεί  απόδειξη ότι ο τάδε είναι κλέφτης. 2. Τον Νοέμβριο του 1915 ο βασιλιάς της Ελλάδος προσέφερε μια πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση στους περίπου 30.000 Γαλλοσενεγαλεζοάγγλους, που  είχαν πρόσφατα αποβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη χωρίς την άδεια του ελληνικού κράτους και έτσι είχαν βρεθεί παρατύπως και κατά παράβασιν της ελληνικής ουδετερότητος σε ελληνικό έδαφος.  Κανονικά η Ελλάς έπρεπε, ως ουδετέρα χώρα, να τους κλείσει σε στρατόπεδο, όπως το είχε κάνει προσφάτως η Ολλανδία.  Αυτό ώφειλε ως κράτος ουδέτερον. Αλλά καθώς δεν μπορούσε η μικρή μας χώρα να τα βάλει με τους Αγγλογάλλους, που, αγριεμένοι, της έδειξαν τα μεγάλα τους δόντια (βλέπε αποστολή του Τζων Σταυρίδη προς τον βασιλιά), παρενέβη ο Κωνσταντίνος ανάμεσα στους Ανταντικούς  και τους Κεντρικούς (που είχαν  ήδη νικήσει τον στρατὀ του Σαράιγ μέσα στο σερβικό έδαφος και τον καταδίωκαν κακοπαθημένον πίσω προς τα σύνορά μας), επενέβη λοιπόν και με αυτόν τον ελιγμό τούς γλίτωσε. 3. Δεν θα έβλαπτε καθόλου εάν ο επιστολογράφος σας έμπαινε στον κόπο να «εξοικειωθεί με τα γεγονότα της εποχής, οπότε θα κατανοούσε τι νόημα έχει το απόσπασμα που παραθέτει από τη σελ. 350 του Ενεπεκίδη και δεν θα μου το σερβίριζε εδώ σαν απόδειξη γερμανοφιλίας, ενώ αποτελεί απόδειξη του αντιθέτου ακριβώς. 4. Του συνιστώ  να συμβουλευθεί το βιβλίο μου «Ουλάνοι στη Λάρισα», οπότε θα αντιληφθεί πόσον… ξεκάρφωτα είναι τα περί «προδοσιών» στο Ρούπελ και την Καβάλα. Τον  πληροφορώ ότι η κυβέρνηση Βενιζέλου το 1917 έστειλε τον Σκουλούδη στο Στρατοδικείο, το οποίον όμως επί τρία χρόνια δεν κατάφερε ούτε να βρει –αλλά ούτε καν να κατασκευάσει!– αποδείξεις για να στοιχειοθετήσει προδοσία στο Ρούπελ. 

Καιρός να σοβαρευτούμε: Η Αντάντ μεταξύ 1915 και 1917 διέπραξε εναντίον της πατρίδας μας σειρά παραβιάσεων, δολιοτήτων, προσβολών, αυθαιρεσιών. Εκατό χρόνια αργότερα, η πρεμούρα μερικών να απαλλάξουν τους Γαλλοάγγλους, φορτώνοντας σώνει και καλά κατασκευασμένες  ευθύνες στον Κωνσταντίνο και σε άλλους Ελληνες, σε τι αποσκοπεί;

Αθηνα Κακουρη, Συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή