Η Χριστίνα Ωνάση, το ΩΚΚ, ο Χρ. Σταθάτος

Η Χριστίνα Ωνάση, το ΩΚΚ, ο Χρ. Σταθάτος

Κύριε διευθυντά

Σχετικά με τα αναφερόμενα στην «Καθημερινή» της 15-12-2018 για τη δημιουργία του Ωνασείου, επιθυμώ, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να σας γνωρίσω τα εξής: Η σύλληψη της ιδέας και η προώθησή της στη Χριστίνα Ωνάση για να δώσει την εντολή για υλοποίησή της, για το ΩΚΚ, οφείλεται αποκλειστικά στον αείμνηστο Χρήστο Σταθάτο, χειρουργό θώρακος, διευθυντή στον Ευαγγελισμό επί πολλές δεκαετίες, του οποίου υπήρξα βοηθός και αυτήκοος πολλών περιστατικών και γνώστης άμεσος των περισσοτέρων λεπτομερειών των προσπαθειών του για την ανάπτυξη της καρδιοχειρουργικής στην πατρίδα μας.

Η προσπάθεια αυτή θα έμενε απλώς προσπάθεια εάν δεν υπήρχε και η εξής ευτυχής συγκυρία περιστατικών: Την εποχή εκείνη, το 1976, ο τότε σύζυγος της Χριστίνας, Αλέξανδρος Ανδρεάδης, γιος του γνωστού τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, συγγενής του Χρ. Σταθάτου, εισήχθη εκτάκτως στον Ευαγγελισμό λόγω ατυχήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Χρ. Σταθάτος να έχει άμεση καθημερινή επικοινωνία με τη Χριστίνα, τουλάχιστον για όσες μέρες έμεινε ο σύζυγός της για νοσηλεία.

Μία από τις μέρες αυτές, την παρακάλεσε να την ξεναγήσει στα χειρουργεία του νοσοκομείου για ενημέρωσή της, με σκοπό να την καταστήσει κοινωνό των ελλείψεων της υποδομής, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τη μετάβαση όλων σχεδόν των καρδιοπαθών στο εξωτερικό και την αθρόα εξαγωγή συναλλάγματος.

Η Χριστίνα κατάλαβε απόλυτα το σοβαρό αυτό πρόβλημα και πείσθηκε από τον Χρ. Σταθάτο ότι αυτό, δηλαδή οι εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς και μεγάλων αγγείων, έχει προτεραιότητα στα θέματα υγείας στην Ελλάδα.

Ετσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να ιδρύσει σύγχρονο καρδιοχειρουργικό κέντρο εις μνήμην του αείμνηστου αδελφού της Αλέξανδρου. Για την υλοποίηση αυτή όρισε τον Χρ. Σταθάτο ειδικό σύμβουλο του υπό σύσταση ΩΚΚ, με την εντολή να μεταβεί, όπως πράγματι μετέβη, με κάλυψη όλων των εξόδων από τη Χριστίνα, στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου σε θέματα υγείας (όπως Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδάς κ.ά.) και αφού την ενημερώσει, να συνεργασθεί ο ίδιος με τους τεχνοκράτες για οικοδόμηση του υπό ίδρυση καρδιοχειρουργικού κέντρου ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητά του, όπως και έγινε. (Σημείωση: Ο Χρ. Σταθάτος πλην της χειρουργικής θώρακος διέθετε και γνώσεις χωροταξίας των νοσοκομείων.

Για τον λόγο αυτό, ήταν μονίμως, από όλες τις διοικήσεις, ειδικός σύμβουλος της τεχνικής υπηρεσίας στον Ευαγγελισμό.) Μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, με την ιδιότητά μου του ειδικευόμενου γιατρού-βοηθού στην κλινική του, έζησα τα αμέτρητα ξενύχτια που έκανε μελετώντας (δυστυχώς και καπνίζοντας, είχε αυτή την αδυναμία) τα σχέδια του υπό ανέγερση καρδιοχειρουργικού κέντρου. Αργότερα, ύστερα από πολλούς μήνες, με εντολή του διευθυντού μου Χρήστου Σταθάτου, επισκέφθηκα τη Χριστίνα στον Σκορπιό, να την εξετάσω και να της πάρω αίμα για εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονταν στον Ευαγγελισμό. Η μετάβαση και η επιστροφή μου, έγιναν με το lear jet και το ελικόπτερο της Χριστίνας Ωνάση.

Ο Χρήστος Σταθάτος, με το πέρας του ΩΚΚ, δυστυχώς έφυγε από τη ζωή (από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) και μάλιστα έφυγε φτωχός, φτωχότερος απ’ ό,τι ήταν πριν ακόμη γίνει γιατρός.

Για όλα τα παραπάνω, εκτιμώ ότι ο αείμνηστος αυτός ευπατρίδης της ιατρικής επιστήμης δεν πρέπει να λησμονείται από εμάς τους γιατρούς και την κοινωνία, γιατί προσέφερε πολλά στη χώρα μας και στον ιατρικό κόσμο, φυσικά και ως εμπνευστής της ίδρυσης και λειτουργίας του καρδιοχειρουργικού κέντρου στον Ευαγγελισμό, αλλά και έπειτα κυρίως, ως εμπνευστής και πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΩΚΚ, που είναι βέβαιο ότι δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν και την απέραντη προσφορά του.

Δρ Δημητριος Β. Κακαβος, Καρδιοχειρουργός, πρώην δ/ντής Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος νοσ. «Ο Ευαγγελισμός»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή