Ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι τουρίστες, τα έσοδα

Ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι τουρίστες, τα έσοδα

Κύριε διευθυντά

Στο Twitter έγραψα ότι θεωρώ ανόητη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μου απάντησε αμέσως, καυτηριάζοντάς με, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, προκαλώντας τον ενθουσιασμό μερικών εκατοντάδων φίλων του στο Twitter.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπήρξε εμβληματική φορολογική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση σε 24% και τώρα, λίγες μέρες προ των εκλογών τον επαναφέρει στο 13%. Η Ν.Δ. συμφωνεί.

Περιμένουμε 30.000.000 τουρίστες. Μένουν στην Ελλάδα 6 μέρες. 12 γεύματα. Πληρώνουν (συντηρητικά) 10 ευρώ έκαστος για κάθε γεύμα, δηλαδή συνολικά 120 ευρώ. Στα 120 ευρώ προστίθενται 28,8 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), με 13% ΦΠΑ προστίθενται 15,6 ευρώ. Συνεπώς με τη μείωση του ΦΠΑ ο μέσος τουρίστας θα ωφεληθεί 13,2 ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 396.000.000 ευρώ ετησίως.

Θα ήταν πιο έξυπνη η χρήση 396.000.000 ευρώ σε οτιδήποτε ωθεί σε παραγωγικές επενδύσεις διότι, αυτό είναι το ζητούμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης ορθώς υπόσχεται σε κάθε ευκαιρία υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επενδύσεις, αλλά για την  αξιοπιστία του επιβάλλεται να μην παρασύρεται από τα λαϊκίστικα λάθη του κ. Τσίπρα και τα παλαιότερα του κ. Σαμαρά.

Στεφανος Μανος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή