Το δημοψήφισμα του ’74 και οι αντιπρόσωποι

Το δημοψήφισμα του ’74 και οι αντιπρόσωποι

Κύριε διευθυντά

Διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας ότι αυξάνονται κατά 30% (εν σχέσει με τις εκλογές του 2014) οι αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων! Ομολογώ ότι αυτή την αύξηση δεν μπορώ να την καταλάβω. Οταν οι μισθοί και οι συντάξεις που δίνει σήμερα το Δημόσιο είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2014, γιατί οι παραπάνω αποζημιώσεις πρέπει να αυξηθούν. Μήπως αυτές ζητήθηκαν φορτικά από τους ενδιαφερομένους. Μπορεί. Μήπως ασκήθηκαν πιέσεις; Μπορεί. Μήπως δίνονται ως προεκλογικές παροχές; Μπορεί.

Μου ήρθε στη μνήμη ένα παρόμοιο γεγονός, με διαφορετική όμως κατάληξη. Οι παλιότεροι το γνωρίζουν, αλλά καλό είναι να το μάθουν και οι νεότεροι. Τότε, το μακρινό 1974, επρόκειτο να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός εάν θα ήθελε να συνεχιστεί, ή να καταργηθεί, το καθεστώς της βασιλευόμενης Δημοκρατίας, που ίσχυε στην Ελλάδα.

Οι δικηγόροι, που κατά κανόνα διορίζονταν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, ζήτησαν μεγάλες αποζημιώσεις, τις οποίες όμως η πολιτεία δεν μπορούσε, αλλά και δεν ήθελε, να καταβάλει, καθώς θεωρούσε ότι αυτές ήταν αδικαιολόγητα μεγάλες. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, που δεν κατέληξαν όμως πουθενά. Ετσι, οι δικηγόροι αρνήθηκαν οριστικά να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Η πολιτεία, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, αποφάσισε να διορίσει ως δικαστικούς αντιπροσώπους, δημοσίους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων που κατείχαν όμως τον 2ο βαθμό. Αυτοί προφανώς δεν κατείχαν νομικά πτυχία, είχαν όμως υπεραρκετή μόρφωση ώστε να εφαρμόσουν σωστά τη σχετική εγκύκλιο που είχε συντάξει το υπουργείο Εσωτερικών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Ετσι και έγινε. Και το πείραμα πέτυχε. Το δημοψήφισμα διεξήχθη χωρίς προβλήματα, ομαλά, κανονικά και νόμιμα. Επιπλέον, περιορίστηκε σημαντικά η οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου, καθώς η αποζημίωση αυτών των πρωτότυπων δικαστικών αντιπροσώπων καθορίστηκε ίση με την ισχύουσα ημερήσια αποζημίωση που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι για εργασία «εκτός έδρας», και που ήταν μικρή αφού ήταν ένα ποσοστό του μικρού σχετικά μισθού τους.

Σημειωτέον ότι σ’ αυτή την πρωτότυπη διαδικασία συμμετείχε και η Διεύθυνση Εργων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας με τους μηχανικούς της που κατείχαν τον 2ο βαθμό, και που διορίστηκαν σε εκλογικά κέντρα της Εύβοιας αλλά και νησιών. Ο υποφαινόμενος είχε διοριστεί στη νήσο Σκύρο.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή