Το κείμενο των 64 και οι ενοχληθέντες

Το κείμενο των 64 και οι ενοχληθέντες

Κύριε διευθυντά

Την 11η Μαΐου η «Καθημερινή» δημοσίευσε το κείμενο 64 προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, το οποίο είναι μια σοβαρή και επιμελής καταγραφή, με ήρεμο ύφος, της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Ενοχλημένοι από την απήχηση αυτού του κειμένου οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης δημοσίευσαν στην «Καθημερινή» της 19ης Μαΐου έντονη κριτική ότι παραμορφώνει την πραγματικότητα. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Επισημαίνει τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Δημοκρατίας και περιγράφει με λεπτομέρεια τι πραγματικά σημαίνει «προοδευτικός».

Αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη συμβολή των 64, διότι ο όρος «προοδευτικός» χρησιμοποιείται α λα «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Αξίζει λοιπόν να υποστηρίζεται η ουσιαστική σημασία του «προοδευτικού» με όσα επιγραμματικά αναφέρονται στο κείμενο των 64 αρχίζοντας από τα αρνητικά: οι τριτοκοσμικές αντιλήψεις, η αριστερίστικη ιδεοληψία, ο ψευδής ευρωπαϊσμός, η εξάρτηση των λαϊκών στρωμάτων από επιδόματα και διορισμούς, η χειραγώγηση των ΜΜΕ και το κυριότερο οι οπισθοδρομικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, η ημιμάθεια και η λιγότερη προσπάθεια και η απαξίωση της αριστείας που είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστική πρόοδο της χώρας.

Αντιθέτως, η πραγματική πρόοδος συνίσταται στην προώθηση της ανάπτυξης με τρόπο ρεαλιστικό, ποιοτική εργασία και δίκαια κατανομή των καρπών της. Ο προοδευτικός εφαρμόζει τη διαφάνεια και την αξιολόγηση σε όλα και σε όλους, αποθαρρύνει τη διαφθορά και προστατεύει τους αδύναμους. Θεωρεί την Ελλάδα αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργάζεται για την προστασία των συνόρων της. Με αυτό το πλαίσιο των παρατηρήσεων και των προτάσεων το κείμενο των 64 αποτελεί υπόμνημα πραγματικής προόδου.

Μενελαος Μπατρινος, Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Παν/μίου Αθηνών

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή