ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Αναζήτηση εργασίας, ο ΣΕΒ, η εκπαίδευση

Αναζήτηση εργασίας, ο ΣΕΒ, η εκπαίδευση

Κύριε διευθυντά
Τώρα που μειώθηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα με τις εκλογές, επιτρέψατέ μου να ασχοληθώ με το κύριο άρθρο της 4ης Ιουλίου 2019. Εκεί, για πολλοστή φορά, αναφέρεται ότι ο  ΣΕΒ δηλώνει (ανερυθρίαστα) ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις ψάχνει προσωπικό (πώς;) αλλά δεν βρίσκει!

Και αυτό συνδέεται με την εκπαίδευση από εσάς, τάσσεσθε όπως πάντα υπέρ του ΣΕΒ και δεν συζητείται το ενδεχόμενο να ζητούν «χαμηλού επιπέδου» προσωπικό  ή να μη διαθέτουν ούτε ώρα για σεμινάριο – εκπαίδευση των νεοεισερχομένων στην επιχείρηση, ούτε για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (όχι υπερωρίες – ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη, εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί, αβέβαιη εξέλιξη, οικογενειοκρατία στο management κ.λπ.).

Αυτό αντικρούει το γεγονός ότι αξιόλογες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκουν Ελληνες πτυχιούχους ακόμα και για «πρώτη εργασία» – πάνω από 450.000 δουλεύουν ήδη στην Ευρώπη, στα χρόνια της υπομονής.

Κρίνω λοιπόν ότι  ο ΣΕΒ τυγχάνει, περιέργως πως, μιας ιδιόρρυθμης ευνοίας (άνευ ιδεολογικών ερεισμάτων) από την έγκριτή σας  εφημερίδα (και όχι μόνο) και χρειάζονται γενναίες νέες σκέψεις για τη συνέχιση  ή μη αυτής της πολιτικής σας.

Χρήστος Κιτσος, Ομότ. καθηγ. Στατιστικής