Ο γενναίος πρύτανης τότε, στην Κατοχή

Ο γενναίος πρύτανης τότε, στην Κατοχή

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 6/8/2019 (σελίδα 4) διάβασα ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου, διατάξεις του οποίου αφορούν και το πανεπιστημιακό άσυλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής της αντιπολιτεύσεως κ. Π. Πολάκης αγορεύων είπε, μεταξύ άλλων, ότι «…το άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές, υπάρχει δημοσίευμα που μπήκαν οι Γερμανοί αστυνομικοί στον χώρο των Προπυλαίων και την επόμενη μέρα ο Γερμανός διοικητής ζήτησε συγγνώμη…». Δεν ξέρω αν υπάρχει και πού τέτοιο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο Γερμανοί αστυνομικοί να μπήκαν στον χώρο των Προπυλαίων και ο Γερμανός διοικητής να ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτή την πράξη τους, δηλαδή για την εκ μέρους τους παραβίαση του ακαδημαϊκού ασύλου. Αντ’ αυτού, όμως, γνωρίζω καλώς και αναφέρω σχετικώς τα εξής:

Στις 20 Μαΐου 1957, ο καθηγητής Γεώργιος Ράμμος, μετά την κηδεία του φίλου του και συναδέλφου ομότιμου καθηγητή Γεωργίου Μπαλή, ήρθε στην αίθουσα «Οικονομίδη» του κτιρίου της Νομικής Σχολής, στην οδό Σόλωνος, για την προγραμματισμένη παράδοση του μαθήματος Πολιτικής Δικονομίας. Καταφανώς συγκινημένος, εθεώρησε χρέος του, πριν αρχίσει την παράδοση, υπό μορφή μικρού και ανεπίσημου επικηδείου, να εξάρει την προσωπικότητα και τη μεγάλη προσφορά στη νομική επιστήμη του εκλιπόντος, αλλά και το θάρρος και την παρρησία με την οποία, σε δύσκολους και επικίνδυνους για τη χώρα μας καιρούς, διεφύλαξε το κύρος και προστάτευσε την περιουσία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ανέφερε τότε, για να τονίσει ιδιαιτέρως το μεγαλείο του ανδρός, και ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 1942, οι Γερμανοί ζήτησαν από το Πανεπιστήμιο να τους παραχωρηθεί η αίθουσα τελετών (Προπύλαια) για να γιορτάσουν οι αξιωματικοί την έλευση του νέου χρόνου (1942). Η αίθουσα παραχωρήθηκε και κατά τη διάρκεια της γιορτής οι αξιωματικοί, αφού κατανάλωσαν οινοπνευματώδη ποτά και μεθυσμένοι από τις έως τότε συνεχείς γερμανικές νίκες –είχαν καταλάβει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, απειλούσαν την Αγγλία και προχωρούσαν προς τη Μόσχα–, παρεκτράπησαν σε βανδαλισμούς και προξένησαν διάφορες φθορές σε πλείστα όσα εντός της αιθούσης αντικείμενα. Οταν την επόμενη μέρα αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου ανέφεραν στον πρύτανη Γεώργιο Μπαλή τα συμβάντα, αυτός, χωρίς καθυστέρηση και δισταγμό, επισκέφθηκε στο γραφείο του τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή, διαμαρτυρήθηκε εντόνως και χαρακτήρισε την πράξη των αξιωματικών του πράξη απολίτιστων και βαρβάρων ανθρώπων. Ο στρατηγός, επειδή αντιλήφθηκε ότι πράγματι οι Γερμανοί αξιωματικοί ήταν υπεύθυνοι τέτοιων πράξεων, εξέφρασε τη λύπη του στον πρύτανη Γεώργιο Μπαλή και ως εκπρόσωπος στην Αθήνα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασε συγγνώμη για όλα όσα έλαβαν χώρα στην αίθουσα τελετών τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 1941 προς την 1η Ιανουαρίου 1942.

Είναι προφανές ότι οι διασκεδάσαντες και προξενήσαντες φθορές στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν παραβίασαν το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού είχε παραχωρηθεί η αίθουσα για ορισμένο χρόνο και συγκεκριμένο σκοπό, ο δε Γερμανός στρατιωτικός διοικητής εξέφρασε τη λύπη του και συγγνώμη στον πρύτανη όχι γιατί παραβιάσθηκε το άσυλο, αλλά για τις πράξεις βανδαλισμού και φθορών των Γερμανών αξιωματικών.

Ιωαννης Αρ. Τρικκαλιδης

Συνταξιούχος δικηγόρος

Λάρισα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή