Omnia mea mecum porto και «Πόθεν έσχες»

Omnia mea mecum porto και «Πόθεν έσχες»

Κύριε διευθυντά

Χρόνια τώρα κουβεντιάζουμε για το «Πόθεν έσχες» βουλευτών, υπουργών κ.λπ. Ομως, στον νόμο 4571/2018 (τροποποίηση του ν. 3213/2003) υπάγονται μυριάδες Νεοέλληνες που έχουν κάποια σχέση με το Δημόσιο, τους Ο Τ Α και άλλους οργανισμούς. Εκδότες, διευθυντές μέτοχοι εντύπων, «καναλάρχες» κ.λπ. Εως και οι πρόεδροι και διαχειριστές των σχολικών επιτροπών! Ο πρώτος ν. «Περί του πόθεν έσχες» ψηφίστηκε επί Γεωργίου Παπανδρέου (του ορίτζιναλ) το μακρινό 1964. Τότε που ήθελε η Ε.Κ. να ελέγξει τα μυστικά κονδύλια επί ΕΡΕ. Ο νόμος είχε τον τίτλο «Περί προστασίας της τιμής των πολιτικών». Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε χρόνο δηλώναμε την περιουσιακή κατάσταση. Θυμούμαι που έγραφα, στη γλώσσα της εποχής, «Δηλώ υπευθύνως και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως ότι, ουδενός στοιχείου κινητής τε και ακινήτου περιουσίας, τυγχάνω κύριος ή κάτοχος». Με ρωτούσαν:

– Καλά δεν έχεις τίποτε εσύ;

– Omnia mea mecum porto! (Ολα τα δικά μου τα φέρω μαζί μου, Βίας ο Πριηνεύς.)

Τελικά, ο νόμος γύρισε μπούμερανγκ, διότι ο Παπανδρέου παρέλειψε να περιλάβει στη δήλωση και ένα σπίτι της Κυβέλης, που τυπικά ήταν σύζυγος. Δεκαετίες σε διάσταση «από κοίτης και τραπέζης», την ξέχασε! Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τη μεγάλη Κυβέλη:

– Γιατί δεν δήλωσε ο κ. Παπανδρέου το σπίτι σας;

– Εμένα ρωτάτε; Πηγαίνετε σ’ εκείνον!

Την περίοδο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» (καθολικώς διαμαρτυρομένων, κατά Παπανδρέου) η Κυβέλη, και μυριάδες λαού αντάμα, συνοδέψαμε τον «Πατέρα της Δημοκρατίας» στο ξόδι του. Και ο νόμος καλά κρατεί! Χιλιάδες δηλώσεις, κάθε χρόνο, στα αζήτητα.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός, πρώην γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή