«Βαθμολογώντας» τις παρελάσεις

«Βαθμολογώντας» τις παρελάσεις

Κύριε διευθυντά

Μένει κανείς ενεός διαβάζοντας το σχόλιο του κατά κανόνα οξυδερκούς Φαληρέως για τις παρελάσεις («Καθημερινή» 31/10/2019, σ. 2). Θα σταθώ στην ελλιπή ενημέρωσή του, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική παρέλαση και στον αφορισμό του, σε ό,τι αφορά τις μαθητικές παρελάσεις, και όχι στο συμπέρασμά του, το οποίο όμως εκ των πραγμάτων αναιρείται εφόσον στηρίζεται σε λάθη και αφορισμούς.

Γράφει λοιπόν ο Φαληρεύς ότι στη στρατιωτική παρέλαση «δεν βλέπεις στρατό» παρά μόνον «δειγματοληπτικά». Λάθος. Στη στρατιωτική παρέλαση παρελαύνουν όλα τα σώματα του στρατού αλλά και συνολικά τα σώματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Επομένως η παρουσία του στρατού –και γενικώς των ενστόλων– δεν είναι δειγματοληπτική αλλά κυρίαρχη.

Επίσης γράφει πως η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει υποκατασταθεί από τον «πιλότο-ποιητή». Δεύτερο λάθος. Πέραν των Ιπταμένων, η Πολεμική Αεροπορία εκπροσωπείται από όλα τα ένοπλα τμήματά της, καθώς και από την ξεχωριστή και πάντα εντυπωσιακή μηχανοκίνητη πορεία της πολύ καλά εκπαιδευμένης Αερονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις μαθητικές παρελάσεις η κριτική του αρθρογράφου ενώ δεν περιέχει λάθη όπως τα παραπάνω, στηρίζεται στον εξής αφορισμό: «η πειθαρχία του τύπου που προϋποτίθεται για να γίνει μια σωστή παρέλαση, σήμερα, δεν έχει πια τη θέση της στην πραγματικότητα των μαθητών», χωρίς να εξηγεί γιατί θα πρέπει να το δεχθούμε αυτό ως δεδομένο.

Συνεπώς, το συμπέρασμα ότι η παρέλαση «πνέει τα λοίσθια» είτε θα πρέπει να στηριχθεί με άλλα επιχειρήματα, είτε να αναιρεθεί.

Παναγιωτης Καραδημας, Υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή