Ελληνες, αλλά όχι φιλέλληνες

Ελληνες, αλλά όχι φιλέλληνες

Κύριε διευθυντά

Ρίχνοντας μια ματιά στη νεότερη ελληνική ιστορία, διακρίνουμε τρεις κατηγορίες σπουδαίων Ελλήνων που έδρασαν για το καλό της πατρίδος.

Πρώτον, είναι αυτοί, επώνυμοι και κυρίως ανώνυμοι, που προσέφεραν ακόμη και τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης και πολέμου για το καλό της χώρας μας.

Δεύτερον, είναι αυτοί που με τα γραπτά τους και τις σχέσεις τους με το παγκόσμιο κατεστημένο το επηρέασαν καθοριστικά ώστε να δημιουργηθεί το φιλελληνικό ρεύμα και πολλοί απ’ αυτούς να ’ρθουν ακόμη και να πολεμήσουν υπέρ της Ελλάδος.

Τρίτον, είναι αυτοί κυρίως οι Ελληνες, του εξωτερικού, που προσέφεραν όλες τους τις οικονομίες υπέρ της Ελλάδος. Είναι οι σπουδαίοι δωρητές και ευεργέτες της χώρας μας, που τα έργα τους κοσμούν ακόμη και σήμερα τις μεγάλες αλλά και τις μικρότερες πόλεις της χώρας.

Ολους αυτούς εγώ τους αποκαλώ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Παρατηρούμε όμως, δυστυχώς, σήμερα και κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιους συμπατριώτες μας, σε αντίθεση με τους προηγουμένους, οι οποίοι πλούτισαν ή ακόμη πλουτίζουν στη χώρα μας κατά τρόπο προκλητικό.

Πήραν δάνεια από τις τράπεζες (δανεικά και αγύριστα) και τα ιδιοποιήθηκαν. Πλούτισαν επίσης από τα αντισταθμιστικά οφέλη και αντί να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας τα διοχέτευσαν στο εξωτερικό, καταθέτοντάς τα στις εκεί τράπεζες ή έγιναν μέτοχοι σε μεγάλες εταιρείες. Είναι αυτοί τους οποίους πολλοί σπουδαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν κυρίως υπεύθυνους για τη σημερινή οικονομική κρίση. Είναι αυτοί που δεν έχουν ούτε ίχνος εθνικής ελληνικής συνείδησης. Είναι αυτοί, δυστυχώς, οι «έλληνες» (σε εισαγωγικά και με μικρά γράμματα) σε αντίθεση με τους πρώτους, που υπήρξαν Ελληνες.

Ε, αυτοί οι τελευταίοι, οι δήθεν «έλληνες», ας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, ιδιαίτερα από τους νέους μας.

Μαυραγανης Παντελης, Οικονομολόγος, Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή