Κουίζ: Ποιος δήμος είναι σήμερα η Αθμονή;

Κουίζ: Ποιος δήμος είναι σήμερα η Αθμονή;

Κύριε διευθυντά

Το Αμαρούσιον, πόλη που αποτελεί τον ομώνυμο δήμο της Αττικής, είναι ένα από τα ωραιότερα προάστια της Αθήνας, που απέχει 11 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος.

Στην περιοχή βρισκόταν ο αρχαίος δήμος Αθμονή (ή Αθμονία ή Αθμονον), ανήκων στην Κεκροπίδα φυλή, που είχε ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, προς τιμήν της οποίας τελούνταν τα Αμαρύσια, ετήσιες εορτές και αγώνες. Στο επίθετο Αμαρυσία οφείλει την ονομασία του ο δήμος.

Η πόλη, γενέτειρα του ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη (1872), του φιλοσόφου και ακαδημαϊκού Θεόφιλου Βορέα (1876) και της ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκης (1933), ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για την αγγειοπλαστική και την αμπελοφυτεία και οι Αθμονείς φημίζονταν για την αμπελουργία και την παραγωγή εξαίρετου γλεύκους. Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει στην κωμωδία «Ειρήνη» τον Τρυγαίο να αποκρίνεται στον Ερμή καυχώμενος:

Τρυγαίος Αθμονεύς, αμπελουργός δεξιός, ου συκοφάντης, ουδ’ εραστής πραγμάτων (Στίχ. 190-191).

Στη σημερινή εποχή ξενίζει περίεργα η συχνή χρήση της ονομασίας Μαρούσι, που τείνει να καθιερωθεί, αντί του ορθού Αμαρούσιο· αναφέρω ενδεικτικά την επιγραφή στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και τον τίτλο στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Παιδείας, που εδρεύει στον δήμο από το 2010, Ανδρέα Παπανδρέου 57, 15126, Μαρούσι, μολονότι έχουν γίνει σχετικές παρατηρήσεις.

Η κοινή, όμως, ονομασία δεν πρέπει να υποκαθιστά παντού την επίσημη, τακτική που δεν παρατηρείται σε άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, Γιάνν(ε)ινα, αλλά σε επίσημες αναφορές Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή