Οι… πολλές εκδοχές της άνω τελείας (·)

Οι… πολλές εκδοχές της άνω τελείας (·)

Κύριε διευθυντά

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες της εφημερίδας σας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τους πειραματισμούς του δημιουργικού σας τμήματος με την άνω τελεία, η καρέκλα της οποίας φαίνεται πως τρίζει. Είναι αλήθεια πως η κλασική, ας την πούμε, τυπογραφική απόδοση της άνω τελείας απαιτεί εγρήγορση από την πλευρά του αναγνώστη για να διαβαστεί. Μπορεί, δηλαδή, να μη τη δεις και καθόλου!

Είναι αυτός, άραγε, ο λόγος που ορισμένες φορές κάνει την εμφάνισή της στην «Καθημερινή» μία τεραστίων διαστάσεων για τα τυπογραφικά δεδομένα άνω τελεία, ένα αντιαισθητικό μάγμα μελάνης, που μάλλον μάταια προσπαθεί να εδραιώσει κάποια εξουσία ανάμεσα στα άλλα σημεία στίξης;

Τη μονομαχία μεταξύ των δύο άνω τελειών έρχεται τώρα να ανατρέψει μία τρίτη εκδοχή (!) που είδαμε σε ένα κείμενο του κ. Πρεβελάκη στην «Καθημερινή» της Κυριακής (6/6/20).

Ο εισβολέας είναι μικροσκοπικών διαστάσεων, σχεδόν αόρατος, και επιπλέον δείχνει να έχει χάσει τη θέση του δίπλα στο τελευταίο γράμμα της λέξης, έχοντας υποστεί αμφιλεγόμενη μετακίνηση προς τα δεξιά, προσεγγίζοντας επικίνδυνα το πρώτο γράμμα της επόμενης λέξης! Δεν του ευχόμαστε καλή τύχη.

Αναμφίβολα οι επιμελείς εκ των αναγνωστών σας εκτιμούν αυτούς τους γραμματικούς αιφνιδιασμούς που μας προσφέρετε αφιλοκερδώς, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί μήπως οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί είναι προπομποί διαζυγίου μεταξύ του εν λόγω σημείου στίξης και του δημιουργικού σας τμήματος.

Δεν θα ενδώσω στον πειρασμό πολιτικοποίησης του ζητήματος αναλύοντας ποιοι συντάκτες σας τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στη χρήση της άνω τελείας (Στέφανος Κασιμάτης, Τάκης Θεοδωρόπουλος et.al.) και τι θα σήμαινε γι’ αυτούς η κατάργησή της. Ας ανοίξουν άλλοι τον πόλεμο αυτό!

Θα προτείνω, όμως, έναν συμβιβασμό· ριζοσπαστικό μεν, αλλά που θα εξασφαλίσει αν μη τι άλλο στην εφημερίδα σας επιστολές αναγνωστών για το φύλλο του Σαββάτου για πολλές δεκαετίες ακόμα: να αντικατασταθεί τυπογραφικά η κλασική άνω τελεία με το ελληνικό ερωτηματικό και το τελευταίο με το αντίστοιχο λατινικό. Στο κάτω κάτω, οι ελληνικές εφημερίδες κατήργησαν τον τόνο στα κεφαλαία φωνήεντα επειδή τους ενοχλούσε αισθητικά· στην άνω τελεία θα κολλήσουν;

Ντινος Στεργιδης, Ψυχικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή