Η ψήφος στα 17, κι εμείς οι μαθητές

Η ψήφος στα 17, κι εμείς οι μαθητές

Κύριε διευθυντά

Πριν από τέσσερα χρόνια, ψηφίστηκε το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη. Με άλλα λόγια, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου μπορούν να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές. Προχωρούμε, λοιπόν, ως χώρα σε ένα πιο εκσυχρονισμένο νομοθετικό σύστημα, το οποίο δίνει το μέλλον της χώρας σε περισσότερους νέους. Ή μήπως όχι;

Ως μαθητής της Α΄ Λυκείου, θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου γι’ αυτόν τον νόμο, αν και είναι αρκετά αντιφατικό ως έφηβος να απορρίπτω το δικαίωμα αυτό, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία ευνοείται η επιρροή της νεολαίας. Ωστόσο, θα ήθελα να γνωρίζετε πως η πλειονότητα των συμμαθητών μου, όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, δεν έχει επαρκείς γνώσεις για την πολιτική, αλλά άγνοια ή ρηχές γνώσεις για τις ιδεολογίες της Αριστεράς και της Δεξιάς. Και όμως, ανήλικοι ακόμη Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα ψήφου. Κάποιοι από αυτούς τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου δεν θα παρευρεθούν στο εκλογικό κέντρο, ενώ πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν, θα υποστηρίξουν το επιθυμητό κόμμα των γονέων τους. Δηλαδή, το μέλλον δεν το αποφασίζουν τόσο οι νέοι όσο οι γονείς τους. Γι’ αυτό και προτείνω στο υπουργείο Παιδείας να «τρέξει» ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών για την πολιτική. Για παράδειγμα, στις τάξεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, οι μαθητές θα μπορούσαν να οργανώνονται σε ομάδες και αφού πρώτα έχουν ερευνήσει τις ιδεολογίες της κάθε πολιτικής πλευράς, να τις παρουσιάσουν έπειτα σε μια εργασία (πρότζεκτ) στην τάξη τους. Ετσι, θα μπορούν να σκέφτονται ορθότερα όταν θα έρθει η ώρα να ψηφίσουν και δεν θα αναπαράγουν άκριτα τις πολιτικές απόψεις των γονέων τους.

Χρηστος Βρεττος, Μαθητής προσεχώς Β΄ Λυκείου, Πάτρα

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή