Ο αρχιδούκας και ο κήπος

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της Κυριακής 28-5-2017, στη στήλη «Αθηναϊκά Plus», περιγράφεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Βαυαρού αρχιδούκα Χριστιανού φον Ολτενμπουργκ και της γυναίκας του Καρολίνας, απογόνων της οικογενείας της βασίλισας Αμαλίας, συζύγου του βασιλέως Οθωνος.

Στο πλαίσιο πολιτιστικής διπλωματίας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τους βράβευσε για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον Εθνικό Κήπο. Ο κήπος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη φροντίδα και σχετικό όραμα της Αμαλίας, με χρήματα της χορηγίας του βασιλικού ζεύγους. Παρά τις δυσμενείς μνήμες της βαυαρικής διοικήσεως της χώρας μας, κάθε συνεργασία που αποσκοπεί στην ανακαίνιση και βελτίωση της εικόνας του κήπου είναι ευπρόσδεκτη. Από την παρουσίαση του άρθρου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το έργο ήταν μία προσφορά της Αμαλίας προς τον ελληνικό λαό. Προς αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι ο Οθων είχε καταβάλει ορισμένα χρηματικά ποσά για την ανέγερση των ανακτόρων, του βασιλικού φαρμακείου, των βασιλικών σταύλων και για τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου. Μετά την έξωσή του, οι δυνάμεις εκάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να αποζημιώσει τον Οθωνα. Μετά τον θάνατό του, αναγνωρίστηκε ως χρέος προς τους κληρονόμους του, μεταξύ των οποίων και η Αμαλία, ποσό 4.500.000 φράγκων με τόκο 4%, το οποίο αποπληρώθηκε μέχρι το 1908 [βιβλιογραφία: Νικόλαος Π. Σοϊλεντάκης «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» (σελίς 76), εκδόσεις Παπαζήση, 2012]. Η Ελλάδα δεν χρωστάει σήμερα σε κανέναν Βαυαρό.

Γεωργιος Αραμπατζης, Iατρός, Χολαργός

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή