Πόσα χρόνια έδιναν συντάξεις σε πεθαμένους και επιδόματα σε αόμματους-γερακομάτηδες…

Πόσα χρόνια έδιναν συντάξεις σε πεθαμένους και επιδόματα σε αόμματους-γερακομάτηδες…

Κύριε διευθυντά

Να έχουν τον ουρανό χαρτί, τη θάλασσα μελάνι και ακόμα δεν με φτάνει. Είναι τόσα πολλά που δεν γράφονται. Δεν έγραψε κανένας την αλήθεια, το τι περάσαμε σε τούτη την έρημη τη χώρα, με πολέμους, με δυστυχίες.

Μας εκήρυξαν τον πόλεμο η Ιταλία και η Γερμανία γιατί ήταν το πέρασμά τους από εδώ. Από το 1940 μέχρι το 1950 υποφέραμε πολύ με σκοτωμούς, πολλοί στις πόλεις πέθαναν από την πείνα. Οσοι ήμασταν στην παραμεθόριο τα βολέψαμε, λίγο το χωράφι, λίγο από τα ζωντανά. Δεν έφτανε που είχαμε τους Ιταλούς, με Τούρκους μαζί και με Γερμανούς, εδώ στην έρημη την Ηπειρο –όχι σε όλη την Ελλάδα– τους είχαμε 500 χρόνια τους Τουρκαλάδες, και φοβερίζουν ακόμα, και ο Θεός να φυλάξει ποιος θα πολεμήσει, τα παιδιά μας που είναι αδύναμα;

Δεν έφτανε που είχαμε τους κατακτητές που ήθελαν να κατακτήσουν όλον τον κόσμο, είχαμε και τον ανταρτοπόλεμο. Εσηκωθήκαν κάποιοι και σηκώσαν τους τεμπέληδες, τους κατσικοκλέφτες, τους έκαναν δολοφόνους και εσκοτώσαν γυναικόπαιδα, το αίμα το δικό τους. Τι έφταιγαν οι γυναίκες; Αμα άκουγαν τον εχθρό κρύβονταν, μόνον είχαν το μίσος στο αίμα τους. Οι αγράμματοι ήθελαν να πάρουν την εξουσία με το να σκοτώσουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους. Εβγήκε ο Λεωνίδας Κύρκος, στέλεχος της Αριστεράς, στην τηλεόραση, και τους τα εφώναξε. Εμάς δεν μας ωφελούν τα λόγια τους, εμείς τους ανθρώπους μας δεν τους ξαναβλέπουμε. Οταν τελείωσε ο πόλεμος τη δεκαετία του ’50, οι οικοδόμοι και οι εργάτες επήραν έναν παλιοκασμά και ένα παλιοφτυάρι, με έναν τενεκέ στην πλάτη, γιατί δεν υπήρχαν εργαλεία, και έφτιασαν δρόμους, σπίτια, ιδρύματα και ξαναχτίσαν την Ελλάδα μας με ίδρο και αίμα. Πολλοί που δεν αντέξαν, έφυγαν από τη ζωή στα 50 τους χρόνια. Δεν είχαν ένσημα γιατί δεν είχε το κράτος ούτε οι πολίτες για να βάλουν, έβαζαν μόνο για γιατρό 50 μεροκάματα το χρόνο. Στη δεκαετία του ’60 έφεραν καρότσια, μπετονιέρες και αναβατόρια, άλλαξε η ζωή του οικοδόμου, δουλεύουν με μηχανήματα. Το ’81 ήρθε ο Αντρέας από την Αμερική με το ζιβάγκο, τον έκαμαν πρωθυπουργό και πήρε μια σκούπα μεγάλη και έβαλε γραμματισμένους και αγράμματους χωρίς εξετάσεις στο Δημόσιο, στην καρέκλα. Δεν είχαν πού να καθίσουν και τους έλεγε «πάρτε καρέκλα από τα σπίτια σας». Εφυγε αυτός και ανέλαβε ο Σημίτης, άλλος καλύτερος, έλεγε «πάρτε δάνεια να παίξετε». Αντί να πει πάρτε δάνεια να δουλέψετε, που ήμασταν μια κατεστραμμένη χώρα, τους έβαλε στον τζόγο, γι’ αυτό εφτάσαμε εδώ. Ο Αντρέας και οι συνεργάτες του έφεραν την ελεύθερη ζωή, ελεύθερα τα δάνεια, όλα «φάτε λύκοι, φάτε αρκούδες». Φεύγουν το βράδυ τα παιδιά και γυρίζουν το πρωί, άλλα μεθυσμένα και άλλα σκοτωμένα. Λένε το πρωί στις 6 η ώρα καληνύχτα. Σώστε αυτά τα παιδιά που έμειναν, σας παρακαλώ, μην τα κυνηγάτε για το εξωτερικό γιατί δεν θα γυρίσει κανένα πίσω.

Ετσι, κύριε πρωθυπουργέ, το 2014 έταξες πολλά ψέματα και σε ψηφίσαμε. Εβαλαν χέρι στις μικρές τις συντάξεις, που να σας ξεραθούν τα χέρια. Αλλά δεν φοβάστε Θεό ούτε κατάρες.

Είχαμε μια χώρα παραγωγική. Γιατί να φύγουν οι νέοι από τον τόπο τους; Να καθίσουν να δουλέψουν στη χώρα τους. Εμαθαν με τα έτοιμα. Να δουλέψουν, να μην κοιτάξουν να πιάσουν καρέκλα, η καρέκλα ψωμί δεν βγάζει. Αλήθεια, αυτούς που έχετε στην καρέκλα, τι ρόλο παίζουν, τι τους θέλετε, ποιος θα δουλεύει να τους πληρώνει; Αφού δεν ξέρουν και δίνουν συντάξεις στους πεθαμένους, πόσοι αόμματοι και πόσοι βλέπουν. Πάνε για εξετάσεις αόμματοι και βγαίνουν και οδηγούν το αμάξι τους. Διώξτε την καρέκλα, τους χαραμοφάηδες, να πάνε να δουλέψουν όπως δουλεύει όλος ο κόσμος. Εγώ είμαι 95 χρονών, έχω λίγο κήπο στην αυλή μου και φυτεύω λαχανικά. Τρώει η φαμίλια μου, δίνω και στον κόσμο. Να μάθει ο κόσμος να δουλεύει, γιατί αν κοπεί το νερό θα σταματήσει ο μύλος. Εμείς, κ. Τσίπρα, δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τα λεφτά μας που μας τα κλέψατε όλοι μαζί και τα φάγατε. Τέλειωσαν τα δικά μας τα ματωμένα και απλώσατε το χέρι στους εταίρους. Οι εταίροι να έρθουν να δουλέψουν στη χώρα μας γιατί είναι παραγωγική, εμείς έχουμε τεμπελιά.

Είπε ο Μάνος να έρθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα 700 σε όλους, σε υπουργούς και στον λαό. Αν ήταν έτσι, δεν θα φτάναμε εδώ. Επρεπε να γίνει αυτός πρωθυπουργός και πήρε 1% επειδή είπε την αλήθεια. Ηρθαν τελευταία τέσσερις νεότεροι, είπαμε θα φτιάξουν την Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς ο Κωστάκης δεν πήρε τα χνάρια του μπάρμπα του, όπου έκανε την Ηπειρο αγνώριστη με λιμάνια και με τα έργα του Καλαμά. Ο δε Αντωνάκης εκυνήγησε τον Μητσοτάκη από την εξουσία. Εάν ήταν αυτός δεν θα φτάναμε εδώ. Τον είπαν αποστάτη, δεν το πιστεύω, Κρητικός και αποστάτης. Να τον πούνε προστάτη γιατί οι Κρήτες πολέμησαν και είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ο δε Γιωργάκης επήρε ένα δέντρο και το φύτεψε μαζί με τη γλάστρα και είπε «πού είσαι πατέρα να με ιδείς, τα κατορθώματά μου». Ο δε Αλεξάκος έβαλε χέρι στις συντάξεις στις μικρές που είναι με αίμα βγαλμένες, ενώ οι συντάξεις οι μεγάλες είναι του Δημοσίου, δεν πρέπει να κοπούν γιατί κουράζονται στην καρέκλα. Ποιος θα δουλέψει για την καρέκλα; Κύριε Τσίπρα, πολύ αγαπάτε το Δημόσιο, γιατί τόσο πολύ, σε τι είναι ωφέλιμο; Διώξτε τη μισή την καρέκλα, διώξτε τους χαραμοφάηδες γιατί είναι όλοι με ρουσφέτια από την πίσω πόρτα. Μην κυνηγάτε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να βρίσκετε κάνα κοψίδι κρέας και κάνα ποτήρι γάλα. Μήπως σταματήσει αυτό το κακό. Εχουμε τον παράδεισο στη χώρα μας, μην τον αφήνετε να τον πάρουν τα μνημόνια. Εχουμε όλα τα καλά, τα καλά θέλουν δουλειά, αν δεν δουλέψουμε θα τα πάρουν.

Εμείς οι παλιότεροι γιατί δουλεύαμε; Τώρα τα θέλουν έτοιμα. Αμ δεν γίνεται πέσε πίτα να σε φάω. Δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Αλεξανδρα Δημητριου, Ετών 95 – εκ Πόβλας Θεσπρωτίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή