Οι αγελάδες και η γραμματική

Οι αγελάδες και η γραμματική

Κύριε διευθυντά

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται συχνά από τους εκφωνητές των ΜΜΕ, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα, η εσφαλμένη έκφραση των παχέων αγελάδων, σε αντιδιαστολή προς τις ισχνές, για να δηλωθεί μεταφορικά η περίοδος ευημερίας, σε αντίθεση προς την έλλειψη και τη δυσπραγία.

Η μεταφορά, ως γνωστόν, προήλθε από το κεφάλαιο 41 της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης –σε μεταγλωττισμένη μορφή στον νεοελληνικό λόγο–, όπου ο Φαραώ διηγείται στον Ιωσήφ το ενύπνιό του (αι επτά βόες καλαί τω είδει και εκλεκταί ταις σαρξί – αισχραί τω είδει και λεπταί ταις σαρξί), και ο γιος του Ιακώβ ερμηνεύει το όνειρο (εὐθηνὶα= αφθονία και λιμός, αντίστοιχα).

Για την ορθή χρήση της γενικής πληθυντικού του θηλυκού των επιθέτων παραπέμπουμε και στην προσφάτως εκδοθείσα, από το Κέντρο Λεξικολογίας, της Σύγχρονης Νεοελληνικής Γραμματικής του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, όπου γίνεται λόγος για τα τριτόκλιτα επίθετα σε -ειών- και όχι όπως τα αρσενικά σε -έων, π.χ. των βραχειών συλλαβών, των αμβλειών γωνιών, των οξειών δυσκολιών, των ευρειών περιφερειών κ.ά.

Παρεμφερή γλωσσικά ολισθήματα παρατηρούνται, επίσης, στη χρήση του θηλυκού των μετοχών, όπως: των πληγέντων περιοχών, των απολεσθέντων ωρών, των ταχέων διαπραγματεύσεων, των προγραμματισθέντων συνεδριάσεων και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ο σεβασμός στην ορθή τήρηση των κανόνων της γλώσσας μας πρέπει να αποτελεί πρωτίστως μέλημα όλων.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ. Σύμβουλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή