Η Στάση του Νίκα, Προκόπιος, Μαλάλας

Η Στάση του Νίκα, Προκόπιος, Μαλάλας

Κύριε διευθυντά

Στο εγκεκριμένο από το ΥΠΕΠΘ βιβλίο (εγχειρίδιο) της Ε΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου, ο συγγραφέας του βιβλίου αφηγείται την ενότητα: Η Στάση του Νίκα. Αφού ο συγγραφέας αφηγείται την εκδήλωση και την εξέλιξη της στάσης, γράφει και την επίμαχη φράση: «Τελικά δεν νίκησε κανείς στη Στάση του Νίκα».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν, δεν δικαιώνουν ούτε επαληθεύουν τη φράση –διαπίστωση– αυτή. Ο Ιουστινιανός νίκησε και επικράτησε και κυβέρνησε άλλα 33 συναπτά έτη και άφησε μνημειώδη έργα, όπως και ο συγγραφέας ομολογεί.

Συγκεκριμένα: Ο σύγχρονος του Ιουστινιανού ιστοριογράφος Προκόπιος στο έργο του: «Υπέρ των πολέμων ο λόγος», αφού διεκτραγωδεί την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη για μία εβδομάδα, όπου είχαν επικρατήσει πλήρως οι στασιαστές, γράφει: «…Ο Βελισάριος και ο Μούνδος με 3.000 πειθαρχημένους στρατιώτες νίκησαν στον Ιππόδρομο τα απείθαρχα πλήθη των στασιαστών και συνέλαβαν τους τρεις αρχηγούς των: Υπάτιο, Πομπήιο και Πρόβο…»

Τελευταίο: Ολα τα βιβλία της Ε΄ Τάξης Δημοτικού και Δ΄ Γυμνασίου όλων των παρελθόντων σχολικών ετών, τα οποία ιστοριογράφησαν τη Στάση του Νίκα, αφηγούνται τα γεγονότα όπως τα παρέδωσε και έγραψε ο αυτήκοος και αυτόπτης των γεγονότων Προκόπιος και ο μεταγενέστερος ιστοριογράφος Μαλάλας.

Αναστασιος Αλμπανης, Τέως Δ/ντής Επαγγ. Λυκείου Νάουσας Ημαθίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή