ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η Στάση του Νίκα, Προκόπιος, Μαλάλας

i-stasi-toy-nika-prokopios-malalas-2230700

Κύριε διευθυντά
Στο εγκεκριμένο από το ΥΠΕΠΘ βιβλίο (εγχειρίδιο) της Ε΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου, ο συγγραφέας του βιβλίου αφηγείται την ενότητα: Η Στάση του Νίκα. Αφού ο συγγραφέας αφηγείται την εκδήλωση και την εξέλιξη της στάσης, γράφει και την επίμαχη φράση: «Τελικά δεν νίκησε κανείς στη Στάση του Νίκα».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν, δεν δικαιώνουν ούτε επαληθεύουν τη φράση –διαπίστωση– αυτή. Ο Ιουστινιανός νίκησε και επικράτησε και κυβέρνησε άλλα 33 συναπτά έτη και άφησε μνημειώδη έργα, όπως και ο συγγραφέας ομολογεί.

Συγκεκριμένα: Ο σύγχρονος του Ιουστινιανού ιστοριογράφος Προκόπιος στο έργο του: «Υπέρ των πολέμων ο λόγος», αφού διεκτραγωδεί την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη για μία εβδομάδα, όπου είχαν επικρατήσει πλήρως οι στασιαστές, γράφει: «…Ο Βελισάριος και ο Μούνδος με 3.000 πειθαρχημένους στρατιώτες νίκησαν στον Ιππόδρομο τα απείθαρχα πλήθη των στασιαστών και συνέλαβαν τους τρεις αρχηγούς των: Υπάτιο, Πομπήιο και Πρόβο…»

Τελευταίο: Ολα τα βιβλία της Ε΄ Τάξης Δημοτικού και Δ΄ Γυμνασίου όλων των παρελθόντων σχολικών ετών, τα οποία ιστοριογράφησαν τη Στάση του Νίκα, αφηγούνται τα γεγονότα όπως τα παρέδωσε και έγραψε ο αυτήκοος και αυτόπτης των γεγονότων Προκόπιος και ο μεταγενέστερος ιστοριογράφος Μαλάλας.

Αναστασιος Αλμπανης, Τέως Δ/ντής Επαγγ. Λυκείου Νάουσας Ημαθίας