«Ο πατέρας μου Πλαστήρα ψήφιζε, πολέμησε μαζί του, αλλά πρέπει να σας πω ότι…»

«Ο πατέρας μου Πλαστήρα ψήφιζε, πολέμησε μαζί του, αλλά πρέπει να σας πω ότι…»

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την επιστολή του καθηγητού κ. Μπουραντά Κων/νου, στην οποία αναφέρει ότι ο Πλαστήρας πέθανε σε σιδερένιο κρεβάτι, θα ήθελα χάριν της αληθείας να σημειώσω τα εξής: Δεν είναι στις προθέσεις μου να αποδομήσω την υστεροφημία του Νικολάου Πλαστήρα, για την οποία είμαι βέβαιος ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος. Η γνώμη μου είναι θετική γι’ αυτόν, μάλιστα ο πατέρας μου τον ψήφιζε κιόλας, στη δε Μικρασιατική Εκστρατεία υπηρετούσε στο σύνταγμά του. Επειδή όμως στην Ελλάδα ζούμε με μύθους, επειδή δικαία κρίση είναι η σύγκριση και επειδή εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές, γι’ αυτό θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με τον Πλαστήρα και σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς τα ακόλουθα:

α) Ο Πλαστήρας ως στρατιωτικός έκανε 2-3 πραξικοπήματα που δίχασαν τον ελληνικό λαό και εντούτοις θεωρείται μεγάλος δημοκράτης. Απεναντίας ο Μεταξάς, ψηφισμένος με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρωθυπουργός, ανέστειλε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος για συγκεκριμένους λόγους, ανασυγκρότησε τη χώρα, ένωσε τους Ελληνες και τους οδήγησε στο Επος του ’40, και όμως θεωρείται φασίστας.

β) Ο Πλαστήρας κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής βρισκόταν στη Νίκαια της Γαλλίας από όπου έστειλε μία επιστολή στην κατοχική κυβέρνηση και προέτρεπε τη συνεργασία με τους Γερμανούς προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες του πολέμου. Η επιστολή αυτή δημοσιεύθηκε προ ετών στην «Καθημερινή» από τον αείμνηστο Αντώνη Καρκαγιάννη. Ο Πλαστήρας και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που τότε υπηρετούσε στο αμερικανικό Ναυτικό, δεν κακολογήθηκαν για τη συμπεριφορά τους, εν αντιθέσει με τον Κων/νο Μητσοτάκη και τον Γεώργιο Ράλλη, οι οποίοι υπηρέτησαν εδώ, πολέμησαν τους Γερμανούς και φυλακίσθηκαν αλλά και πάλι κατηγορήθηκαν και μάλιστα με πλαστά στοιχεία!

γ) Η πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα δεν είναι έργο του Πλαστήρα αλλά του Κων/νου Καραμανλή, η μικρή δε πινακίδα που το αναφέρει έχει προβλεφθεί να είναι σε τέτοια θέση που να μη φαίνεται!

δ) Στο Κεφαλάρι Κηφισιάς υπάρχει στο κέντρο του οικισμού ένα ολόκληρο οικοπεδικό τετράγωνο, στη μέση του οποίου υπάρχει μια παλιά πολυτελής βίλα. Στην είσοδο του πανταχόθεν περιφραγμένου οικοπέδου μια πινακίδα αναγράφει ότι «σ’ αυτήν εδώ την οικία έζησε τα τελευταία 25-30 χρόνια της ζωής του ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδος, Νικόλαος Πλαστήρας». Το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, όμως δεν ήταν δυνατόν να διαπιστώσω και την ποιότητα των κρεβατιών!

Ο Πλαστήρας ήταν αυτός που ήταν και έζησε όπως αυτός ήθελε και όπως του άξιζε και καλά έκανε. Ασχετο δε αν ένα μέρος του κόσμου κάνει προβολή στο πρόσωπό του των δικών του φαντασιώσεων.

Ιωαννης Δ. Κουφακης, Λάρισα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή