Εταιρεία Περιβάλλοντος, ΣτΕ και Πάτμος

Εταιρεία Περιβάλλοντος, ΣτΕ και Πάτμος

Κύριε διευθυντά

Με επιστολή του της 1ης Ιουνίου ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης ασκεί έντονη κριτική σε δημοσίευμα του συντάκτη σας Γιώργου Λιάλιου για το άρθρο του στις 15-5-2018. Ο συντάκτης σας ενημέρωνε το κοινό για μια σημαντική απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 962/2018, που αποτέλεσε όχι απλώς την αφορμή αλλά και το κύριο θέμα του άρθρου του δημοσιογράφου

Ολως περιέργως ο κ. Κωνσταντινίδης δεν αναφέρεται ούτε στην ίδια την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ούτε στις εκατοντάδες υπογραφές Πατινιωτών και μη Πατινιωτών που έχουν αναστηλώσει σπίτι στην Πάτμο με σεβασμό στην ιστορία του νησιού, στην τοπική αρχιτεκτονική και στη σχετική νομοθεσία, και ενάντια ακριβώς σε εκείνες τις μεθοδεύσεις που καταδικάστηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναφέρεται μόνο σε ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, του οποίου ο ίδιος αποτελεί μέλος, ψήφισμα που εκδόθηκε τέσσερις μήνες πριν από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ.

Ομως, με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτμου για τη διαπλάτυνση παλιού μονοπατιού/χωματόδρομου και δύο οικοδομικές άδειες. Αυτό προφανώς ενοχλεί τον κ. Κωνσταντινίδη. Αλλά όταν έχει υπάρξει τελική ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για την ακύρωση αδειών κάποιων βιλών σε έναν από τους ωραιότερους όρμους της Πάτμου, παύουν να έχουν σημασία προγενέστερα ψηφίσματα οποιουδήποτε δημοτικού συμβουλίου. Υπάρχει απλώς υποχρέωση για την εφαρμογή της σχετικής δικαστικής απόφασης. Και εδώ εγείρεται ένα ερώτημα.

O κ. Κωνσταντινίδης είναι και ενδιαφερόμενος στην υπόθεση και δημοτικός σύμβουλος, μετά την παραίτηση δύο εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων. Ισως θα έπρεπε, πρώτα απ’ όλα, να διευκρινίσει εάν ως δημοτικός σύμβουλος θα υποστηρίξει τα αναγκαία μέτρα για την κατεδάφιση κτισμάτων που έχουν κριθεί παράνομα από το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας. Υπάρχει λεπτή διάκριση μεταξύ της επιτρεπτής αναζήτησης προσωπικού οφέλους πριν από μια τελεσίδικη απόφαση και της υποχρέωσης για την πιστή εφαρμογή της απόφασης αυτής, αφού εκδοθεί, εκ μέρους όλων των οργάνων του κράτους, άσχετα με τις προσωπικές εκτιμήσεις του καθενός εξ αυτών.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει μια ριζικά αντίθετη θέση από εκείνην που εκφράζει ο κ. Κωνσταντινίδης όσον αφορά το είδος της ανάπτυξης που αρμόζει στο νησί της Αποκαλύψεως. Η Πάτμος, ως νησί αυστηρά προστατευόμενο και με τον οικισμό της Χώρας να έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, χαίρει μιας ευρύτερης αναγνώρισης και εκτίμησης που εξασφαλίζουν μια τουριστική περίοδο πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από τις 20 μέρες του χρόνου. Δεν πρέπει η Πάτμος να αποτελέσει ποτέ απομίμηση της Μυκόνου, αφού διαθέτει ακόμη όλα εκείνα τα στοιχεία που της επιτρέπουν να ακολουθήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο με σεβασμό στην ιστορία, στο περιβάλλον και στο τοπίο.

Γιαννης Μιχαηλ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή