Οταν ο Γερμανός μου απήγγειλε Ομηρο

Οταν ο Γερμανός μου απήγγειλε Ομηρο

Κύριε διευθυντά

Ο ανεκδιήγητος υπουργός Παιδείας, ο χειρότερος που είχαμε μέχρι τώρα, πλην ίσως του κ. Φίλη, εκτός από τα Αρχαία Ελληνικά που έχει υποβαθμίσει, θέλει τώρα να εξαλείψει από τη μέση παιδεία μας και να θάψει τα Λατινικά.

Ομως οι δύο αυτές αρχαίες γλώσσες είναι οι ρίζες από τις οποίες έχουν ξεπηδήσει οι σύγχρονες ελληνόφωνες και λατινογενείς γλώσσες, και όπως οι ρίζες των δένδρων που είναι κάτω από το χώμα και δεν φαίνονται, δεν είναι νεκρές αλλά αντίθετα ολοζώντανες και τροφοδότες των αντίστοιχων δένδρων, έτσι και αυτές είναι ζωντανές, και η γνώση τους είναι αναγκαία για την κατανόηση των σημερινών γλωσσών. Σχετικά με τα Αρχαία Ελληνικά, και σε επίρρωση πρόσφατης επιστολής αναγνώστου σας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας σχετικά με τις γνώσεις των Γερμανών για τα Αρχαία Ελληνικά, θα ήθελα να προσθέσω και μία προσωπική εμπειρία.Οταν, φοιτητής όντας ακόμα του Πολυτεχνείου, βρισκόμουν στη Γερμανία για πρακτική εξάσκηση, με πλησίασε ένας Γερμανός φοιτητής που έμαθε ότι ήμουν Ελληνας, και με υπερηφάνεια και προσδοκία άρχισε να μου απαγγέλλει κάτι σε μία ακατανόητη για μένα διάλεκτο.

Ευτυχώς, από τα ονόματα που κατάφερα να ξεχωρίσω, κατάλαβα ότι μου απήγγειλε τις πρώτες στροφές από την Ιλιάδα του Ομήρου, και έτσι δεν έγινα ρεζίλι, γιατί αυτός είχε αποστηθίσει και είχε μάθει να γράφει περισσότερους στίχους από ό,τι εγώ. Σημειώνω ότι δεν ήταν ούτε φιλόλογος ούτε αρχαιολόγος, αλλά μηχανικός όπως εγώ, και μου εξήγησε ότι τα Αρχαία Ελληνικά, όπως και τα Λατινικά, τα μάθαιναν υποχρεωτικά στη μέση βαθμίδα της εκπαίδευσης. Ο τρόπος που τα απήγγειλε ήταν διαφορετικός από αυτόν που τα διαβάζουμε εμείς, επειδή όμως δεν υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά ούτε είμαι και ειδικός, δεν γνωρίζω ποια ηχητική απόδοση είναι πλησιέστερη προς την αρχαία.

Σχετικά με τα Λατινικά που ο κύριος Γαβρόγλου θέλει να καταργήσει, για να εξυπηρετήσει τους κοινωνιολόγους, προφανώς στοχεύει, εκτός από τους ίδιους, με τις αριστερίστικες αμπελοφιλοσοφίες που προφανώς θα τους υποχρεώσει να διδάσκουν, να εκκολάψει ψηφοφόρους για το κόμμα του.  Αντί άλλου επιχειρήματος για τη διατήρησή τους, θα αναφέρω απλά ότι εάν ο πρωθυπουργός μας γνώριζε καλύτερα τα Λατινικά, θα ήξερε ότι το περίφημο «erga omnes», που διακηρύττει ότι εξασφάλισε, σημαίνει ότι ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα έπρεπε να ισχύει για όλα, και για τη γλώσσα και για την ιθαγένεια και όχι μόνο για το όνομα του κράτους, και δεν θα είχε κάνει την εγκληματική γκάφα στη συμφωνία που υπέγραψε (αν ήταν γκάφα και όχι ενσυνείδητη εθνική προδοσία, με ποια ανταλλάγματα άραγε;).

Ιωαννης Γ. Κουλουρης, Δρ Μηχ/γος Ηλ/γος ΕΜΠ, Ιλιον

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή