Η προσάρτηση της Δωδεκανήσου

Η προσάρτηση της Δωδεκανήσου

Κύριε διευθυντά

Πιστός αναγνώστης της «Καθημερινής», ευρισκόμενος στην παραμεθόριο Κω, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, ανέγνωσα το άρθρο του Κώστα Ιορδανίδη με τίτλο «Με αφορμή μια επέτειο», όπου υπογραμμίζεται ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι ίσως ο μεγαλύτερος σταθμός της ελληνικής ιστορίας». Προς ενίσχυση αυτής της απόψεως προσθέτω τα εξής: Η 28η Οκτωβρίου είναι πράγματι σταθμός της νεοελληνικής ιστορίας και διότι την 28η Οκτωβρίου 1947 άρχισε να ισχύει ο νόμος 518/1948 περί «προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα». Ο νόμος αυτός εψηφίσθη υπό της Βουλής των Ελλήνων την 9η Ιανουαρίου 1948 αλλ’ είχε αναδρομική ισχύ από 28 Οκτωβρίου 1947, δεδομένου ότι τότε είχε συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός κοινοβουλευτικών κυρώσεων της Συνθήκης των Παρισίων, διά της οποίας η Δωδεκάνησος «Ενσωματώνετο» στον κορμό της μητροπολιτικής Ελλάδος.

Ειρωνεία της τύχης: 28η Οκτωβρίου 1940, το μεγάλο ΟΧΙ! 28η Οκτωβρίου 1947, το μεγάλο ΝΑΙ! «Επαναπατρισμός» της βασανισμένης Δωδεκανήσου μετά από 638 χρόνια σκλαβιάς.

Αριστοτέλης Α. Παυλιδης, Τέως βουλευτής Δωδεκανήσου – Υπουργός, Δημοτικός Σύμβουλος Κω

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή