Ο χάλυβας, η ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές

Ο χάλυβας, η ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές

Κύριε διευθυντά

Το κόστος παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 0,50 ευρώ ανά κιλό, το 80% δε αυτού του κόστους αντιπροσωπεύει η προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής προσφέρουν στις χαλυβουργίες το ρεύμα στα 67 ευρώ/ ΜΚΒΩ, ενώ π.χ. στη Ιταλία είναι στα 32 ευρώ, στη δε Γερμανία σε πολύ μικρότερη.

Στην Ιταλία δηλαδή το ρεύμα στις χαλυβουργίες στοιχίζει περίπου 50% λιγότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Συνεπώς για κάθε κιλό χάλυβα που παράγουν οι ελληνικές χαλυβουργίες πληρώνουν στη ΔΕΗ 0,20 ευρώ περισσότερα από ό,τι θα πλήρωναν εάν τα εργοστάσιά τους ευρίσκονταν στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η ετήσια παραγωγή μιας χαλυβουργίας ανηρχετο στις 300.000 τόνους, δηλαδή στα 300.000.000 κιλά, οι βιομηχανίες χάλυβα πληρώνουν κάθε χρόνο στη ΔΕΗ περισσότερο από ό,τι θα πλήρωναν εάν τα εργοστάσιά τους ήταν εγκατεστημένα π.χ. στην Ιταλία 60.000.000 ευρώ ετησίως. Ποσό το οποίο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα περιθώρια κέρδους, τα οποία συμπιέζονται από τη λειτουργία των μονάδων σε ποσοστά 30-35% της παραγωγικης τους δυναμικότητας και οδηγούν στη συσσώρευση ζημιών.

Αυτή είναι η αιτία για την οποία έκλεισαν όλες οι χαλυβουργίες της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες από αυτές είναι από τις πιο σύγχρονες διεθνώς και από τις λιγότερο ενεργοβόρες. Τα ερωτήματα συνεπώς που ανακύπτουν είναι δύο.

1. Γιατί οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν αφειδώς –με λεφτά των Ελλήνων καταθετών– αυτές τις θνησιγενεις δραστηριότητες και πού απέβλεπαν; Οταν και ο πιο κουτός Ελληνας δεν θα χορηγούσε δάνεια που σήμερα καλείται να τα πληρώσει από την τσέπη του;

2. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί, αλλά και η τρόικα, που ήλθε για να μας σώσει, δεν παρενέβησαν ώστε να εξαναγκάσουν τη ΔΕΗ να πωλήσει το ρεύμα στις ίδιες τιμές στις οποίες το πωλούν και οι λοιπές εταιρείες της Ε.Ε.

Ακόμη, γιατί δεν επέβαλε ώστε όλες οι νέες ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να πωλούν το ρεύμα στις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές που το πωλούν και οι αντίστοιχες της Ε.Ε.;

Για να υπερθησαυρίζουν οι εν Ελλάδι διαπλεκόμενοι, στους οποίους χορήγησε αυτές τις άδειες ή για να καταστρέψει την ελληνική βιομηχανία; Χωρίς βέβαια, λόγω και της ιδιότητας του υπογράφοντος, να επιτρέπεται να μην επισημανθεί η ακαταλληλότητα τεράστιων ποσοτήτων χάλυβα οικοδομών, που παλαιότερα είχε δεσμευθεί στο λιμάνι Ελευσίνας. Για να επισημανθεί και με αυτό το γεγονός τι περιμένει τους πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο, τώρα που ως είναι φυσικο θα παύσει κάθε πίεση για έλεγχο της ποιότητας του εισαγόμενου χάλυβα.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν αγνοούσαν τα ανωτέρω απλά μαθηματικά, αλλά ως κρατικές προχώρησαν σε αυτή τη χρηματοδότηση, πιεζόμενες από την πολιτική ηγεσία για μετάθεση του προβλήματος, η οποία προτίμησε την ανεργία στην πολυπληθέστερη ομάδα εξειδικευμένων τεχνιτών της χαλυβουργίας προκειμένου να κρατήσει ευχαριστημένους τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που της υπόσχονται ψήφους!

Δημητριος Κοτσωνης, Πολιτικός μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή