Από την Πλάκα έως τη Βυζίτσα

Από την Πλάκα έως τη Βυζίτσα

Κύριε διευθυντά

Τα παλιά νεοκλασικά κτίρια του ιστορικού κέντρου ή άλλα με απλούστερη παραδοσιακή μορφή είναι μια μικρή εικόνα της Αθήνας του περασμένου αιώνα, που πρέπει να διατηρηθεί.

Το σφάλμα που έγινε στο παρελθόν, να αφήσουμε τα περισσότερα απ’ αυτά να καταρρεύσουν και να κτισθούν στη θέση τους πολυκατοικίες, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους που δίνονταν τότε στους ιδιοκτήτες, η αλλαγή της χρήσης και λειτουργίας τους, η περιορισμένη διατήρηση της όψης τους και γενικά η αντιμετώπισή τους με ευμενέστερους πολεοδομικούς όρους, είναι σήμερα δυσκολότερη. Οχι όμως αδύνατη, αν θεσπιστεί η κατάλληλη νομοθεσία και η συνεργασία κράτους και ιδιοκτητών.

Περισώθηκε ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος της Πλάκας. Και αυτό γιατί οι όροι δόμησης που θεσπίστηκαν για την περιοχή αυτή, λόγω της άμεσης γειτνίασής της με την Ακρόπολη, δεν ήταν ιδιαίτερα συμφέροντες και ευνοϊκοί για τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των κτιρίων και την εκμετάλλευση των οικοπέδων τους. Ευτυχώς!

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Χωροταξίας, που έχουν την αρμοδιότητα για τη διάσωση των διατηρητέων, πρέπει να βρουν τρόπο για την αποκατάστασή τους. Το πρώτο βήμα για τη διάσωσή τους –ο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέα– έχει γίνει. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για την ένταξή τους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή της πόλης στην οποία βρίσκονται.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χωριού της Βυζίτσας, στο Πήλιο, γειτονικού των Μηλεών, με τα υπέροχα πηλιορείτικα σπίτια σκαρφαλωμένα πάνω στο βουνό. Τα περισσότερα απ’ αυτά ήταν ετοιμόρροπα. Ανέλαβε την αποκατάστασή τους υπηρεσία του ΕΟΤ, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για όσα χρόνια χρειάζονταν για την κάλυψη των εξόδων επισκευής τους. Το χωριό ξαναζωντάνεψε!

Το υπέροχο χρώμα του αποκαταστάθηκε και τα σπίτια νοικιάστηκαν σε Ελληνες και ξένους παραθεριστές. Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων, και μάλιστα όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί πολλά απ’ αυτά είναι ετοιμόρροπα. Η ενεργοποίηση των υπηρεσιών της και η θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η παλιά εικόνα των ελληνικών πόλεων, που δεν πρέπει να απαλειφθεί.

Ολγα Ντινοπουλου, Αρχιτέκτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή