Αλήθεια, ξέρουμε σε τι απαντάμε;

Αλήθεια, ξέρουμε σε τι απαντάμε;

Κύριε διευθυντά

Διαβάσαμε στο δημοσίευμα της κυρίας Λίνας Γιάνναρου στο φύλλο της «Κ» της Παρασκευής 3-5-2019 ότι: «Οκτώ στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την ακτινοβολία». Κατά το δημοσίευμα: «Τη στάση της ελληνικής γνώμης απέναντι στις ακτινοβολίες “φωτογράφισε” η ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας (του λοιπού ΕΕΑΕ), στην πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε εθνικό επίπεδο για όλο το φάσμα των ακτινοβολιών. Η πανελλαδική έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.811 ατόμων… Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (59%) και τα κινητά τηλέφωνα (57%) είναι οι δύο πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανησυχούν περισσότερο τους ερωτηθέντες…». Και τίθενται τα ερωτήματα:

α) Τι γνώσεις περί ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, είδη ακτινοβολίας, είχαν οι ερωτηθέντες;

β) Τι γνώσεις για κεραίες, λοβούς, ακτινοβολία κεραιών, απόσβεση ακτινοβολίας, διάδοση ακτινοβολίας, είχαν οι ερωτηθέντες;

γ) Αφού τόσο πολύ ανησυχούν γιατί χρησιμοποιούν αλόγιστα και κατά κόρον τα κινητά τηλέφωνα;

δ) Εχει ανάγκη η ΕΕΑΕ να κάνει έρευνα σε 1.811 άσχετους, κατά τεκμήριο, με το αντικείμενο πολίτες, για να διαπιστώσει αν υπάρχει κίνδυνος από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις πηγές της; Θα περιμέναμε από την ΕΕΑΕ, ως αρμόδιο επιστημονικό φορέα, να ενημερώσει μέσω των ΜΜΕ τους πολίτες, απλά και κατανοητά με παραδείγματα, για τους κινδύνους που διατρέχουν ή όχι από τις διάφορες πηγές και εφαρμογές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Να ενημερώσει τους πολίτες για τα επίπεδα ακτινοβολίας που επιτρέπεται να δεχθούν ανά ημέρα, ανά έτος και καθ’ όλη τους τη ζωή και τι ακτινοβολία δέχονται από τις διάφορες πηγές και εφαρμογές. Αν η ΕΕΑΕ περιμένει από τους πολίτες να της πουν τι φοβούνται, ώστε να προχωρήσει σε μελέτες και ενημέρωση, τότε ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε.

Από σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση έχουν ανάγκη οι πολίτες, γιατί αλλιώς τα αεροπλάνα μάς ψεκάζουν, οι ακτινοβολίες μάς σκοτώνουν, τα εμβόλια μας κάνουν κακό, οι ανεμογεννήτριες στειρώνουν και έτσι αντί να προχωρούμε, ενημερωμένοι σωστά από τους υπεύθυνους και αρμόδιους φορείς, προς το μέλλον, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και επιτεύγματα, πλέουμε «ανάποδα ολοταχώς» προς τον Μεσαίωνα με καπετάνιο την παραπληροφόρηση και συντροφοναύτες τις φοβίες.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή