Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι ιερωμένοι

Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι ιερωμένοι

Κύριε διευθυντά

Τύχη αγαθή έφερε στα χέρια μου ένα σπουδαίο βιβλίο με τίτλο «Στέφανος Δανιηλίδης Μητροπολίτης Βοδενών 1904-1910, Μητροπολίτης Πελαγωνίας 1910-1912». Συγγραφέας είναι η θεολόγος καθηγήτρια και διδάκτωρ Πανεπιστημίου κ. Θεοδώρα Παλαμηδά-Ευθυμιάδου, η οποία αποδίδουσα τα τροφεία στη γενέτειρα νήσο Λήμνο, μελέτησε τους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και με αυτό το βιβλίο ζωντάνεψε τη ζωή και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Μητροπολίτη Στέφανου να προστατέψει το ποίμνιό του από την τρομοκρατία των Βουλγάρων κομιτατζήδων και τις διώξεις από τους Σέρβους, Ρουμάνους και άλλους Σλαύους της περιοχής.

Ο Στέφανος Δανιηλίδης γεννήθηκε στο χωριό Σαρδές της Λήμνου, όταν η Λήμνος στέναζε ακόμα υπό τουρκικό ζυγό. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στη Λήμνο, έφυγε για την περίφημη Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1894 έχοντας ήδη χειροτονηθεί διάκονος και ύστερα άρχισε η αγωνιώδης πορεία του στον κλάδο της ιεροσύνης, αφού η ποιμαντορία του (Μητροπολίτης Νηρέων 1901, Βοδενών 1904, Πελαγωνίας 1912, Λήμνου 1912-1948) συνέπεσε με τον Μακεδονικό Αγώνα.

Είναι θλιβερό που γνωρίζουμε τόσο λίγα για τον Μακεδονικό Αγώνα και για τις θυσίες των ιερέων σε όλους τους αγώνες του έθνους. Δεν γνωρίζουμε τη Μητρόπολη Νηρέων και ίσως μερικοί νομίζουν ότι η δική μας Εδεσσα παράγει απλώς τα κεράσια Βοδενών. Η Μητρόπολη Πελαγωνίας όμως με έδρα το Μοναστήριον είναι η περιοχή της βόρειας Μακεδονίας ανατολικά των Πρεσπών, και υπήρξε ελληνικότατη περιοχή με 18 σχολεία. Ιδρύθηκε από τον βασιλιά Φίλιππο με το όνομα Ηράκλεια Λιγκηστίς.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος πέθανε στην πατρίδα του τη Λήμνο το 1948.

Αλεξανδρα Καραβια – Λαμπαδαριδου, συντ. συμβολαιογράφος, Αγία Παρασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή