Το αντιγριπικό και ένα κουίζ για τις αλλεργίες

Το αντιγριπικό και ένα κουίζ για τις αλλεργίες

Κύριε διευθυντά

Ανήκων στις ευπαθείς ομάδες, λόγω ηλικίας και λόγω καπνίσματος, σκέφθηκα ότι καλό θα είναι να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Ο γιατρός το συνταγογράφησε χωρίς καμία ερώτηση και ο φαρμακοποιός μού τρύπησε το μπράτσο.

Ζήτησα από τον φαρμακοποιό και μου έδωσε το «φύλλο οδηγιών χρήσης και πληροφοριών για τον χρήστη», για να το διαβάσω με την ησυχία μου στο σπίτι. Διαβάζοντάς το, είδα ότι δεν θα έπρεπε να έχω κάνει το εμβόλιο αν ήμουν αλλεργικός στις δραστικές ουσίες ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του εμβολίου. Επίσης, σε οποιοδήποτε συστατικό το οποίο μπορεί να είναι «παρόν» σε πολύ μικρές ποσότητες όπως: ωαλβουμίνη, πρωτεΐνες ορνίθων, νεομυκίνη, φορμαλδεΰδη και οκτοξινόλη-9. Δηλαδή πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το. Πού να ξέρω, ο ταλαίπωρος, αν είμαι αλλεργικός σ’ αυτά τα συστατικά του εμβολίου και ειδικά στην ωαλβουμίνη και στην οκτοξινόλη-9;

Οι δραστικές ουσίες του εμβολίου είναι: Ιοί γρίπης (αδρανοποιημένοι σε τμήματα) από τα ακόλουθα στελέχη Α/Brisbane/02/2018 (Η1Ν1), Α/Kansas 14/2017 (Η3Ν2), Β/Colorado 06/2017, B/Phuket/3073/2013. Ούτε σ’ αυτές δεν έπρεπε να είμαι αλλεργικός. Δηλαδή να μην είμαι αλλεργικός στους ιούς της γρίπης! Αρχισα να ζαλίζομαι. Τέλος τα άλλα συστατικά του εμβολίου, που και σ’ αυτά δεν έπρεπε να είμαι αλλεργικός, είναι ένα ρυθμιστικό διάλυμα που περιέχει: χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, διυδρικό φωσφορικό δινάτριο, δισόξινο φωσφορικό κάλιο και ύδωρ για ενέσιμα. Και ερωτώ: Αφού κανείς γιατρός δεν σε ρωτά ή δεν ελέγχει, πριν κάνεις το εμβόλιο, αν είσαι αλλεργικός σε όλα τα παραπάνω, γιατί μας τα γράφουν; Σίγουρα για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που κάτι στραβώσει. Εμείς πρέπει να τα διαβάζουμε; Μάλλον όχι, αφού δεν ενδιαφέρεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο οποίος το συνταγογραφεί, δηλαδή ο γιατρός.

Διαβάζοντάς τα μας πνίγει το άγχος και οι αμφιβολίες και θα καταλήξουμε να ζητήσουμε βοήθεια από αγχολυτικά και ηρεμιστικά. Και εκεί να δείτε προειδοποιητικά, απαγορεύσεις και παρενέργειες. Δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό δεν υπήρξε καμία αλλεργική εκδήλωση. Ευτυχώς τη γλίτωσα και ξέρω τώρα 15 ενώσεις και ουσίες στις οποίες δεν είμαι αλλεργικός. Του χρόνου, αν είμαι καλά, θα το κάνω χωρίς άγχος.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή