Η οδός Γλάδστωνος, η ιστορία ηρώων

Η οδός Γλάδστωνος, η ιστορία ηρώων

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της «Καθημερινής» της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου φιλοξενείται κείμενο του εκλεκτού συνεργάτη σας κ. Πάσχου Μανδραβέλη «Σταθμός Zackie Oh, πρώην Ομόνοια». Σ’ αυτό αναφερόταν και η πρόταση μετονομασίας των σταθμών του μετρό «Ευαγγελισμός» και «Αγιος Δημήτριος» σε «Παύλος Μπακογιάννης» και «Αλέκος Παναγούλης».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Αθηνών πρότεινε να μετονομασθεί η οδός Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου. Στο θέμα αυτό αναφέρεται σε επιστολή του στην «Καθημερινή» της Τετάρτης 2.10.2019 και ο αρεοπαγίτης ε.τ. κ. Λέανδρος Τ. Ρακιντζής με θέμα «Μετονομασίες οδών και ιστορική μνήμη».

Στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων υπάρχει προτομή του υποσμηναγού Κωνσταντίνου Περρίκου, αρχηγού της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζομένων Νέων), και χαλκογραφίες συνεργατών του, μελών της οργάνωσης, οι οποίοι το μεσημέρι της 20ής Σεπτεμβρίου 1942 ανατίναξαν το υπάρχον εκεί μέγαρο της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) η οποία στρατολογούσε Ελληνες για να πολεμήσουν στο ανατολικό μέτωπο.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 29 Ελληνες, μέλη της ΕΣΠΟ, και τραυματίστηκαν 6 Γερμανοί. Ηταν το πρώτο σαμποτάζ κατά των Γερμανών στη κατεχόμενη Ευρώπη.

Κατόπιν προδοσίας (τρεις χρυσές λίρες το κεφάλι), τα μέλη της ΠΕΑΝ Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Σάββας Μιχαλόπουλος, Κωνσταντίνος Περρίκος και Ηλίας Ντάικος συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν στις 4.2.1943 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλα μέλη της οργάνωσης εκτελέσθηκαν ως όμηροι.

Ο προδότης εκτελέσθηκε από την ΠΕΑΝ με σφυρί. Η Ιουλία Μπίμπα που μετέφερε τη βόμβα εξόργισε τους βασανιστές της με τη γενναία στάση της, με αποτέλεσμα να αποσταλεί στη Γερμανία για να εκτελεστεί με πέλεκυ. Προ της εκτέλεσης ο Περρίκος αποτάθηκε στο απόσπασμα, το οποίο ανταποκρίθηκε χαιρετώντας τον στρατιωτικά.

Αν προκύψει εκ νέου αλλαγής ονομασίας της οδού Γλάδστωνος, ας θυμηθούμε την ιστορία αυτή κι ας ονομασθεί οδός Υποσμηναγού Κωνσταντίνου Περρίκου ή ΠΕΑΝ.

Ευαγγελος Δ. Σακελλαριου, Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή