Το βιβλίο ενός Σερ για τον Γερμανό εχθρό

Το βιβλίο ενός Σερ για τον Γερμανό εχθρό

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στον Φιλίστορα, του φύλλου της «Κ» του Σαββάτου 21-12-2019, την προ 80 ετών είδηση για την αυτοκτονία του πλοιάρχου Langsdorff, θα ήθελα να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες σ’ αυτήν, θεωρώντας ότι θα ενδιέφεραν τους ασχολουμένους με την ιστορία αναγνώστες της «Κ». Το θωρηκτό τσέπης «Graf von Spee» αυτοεβυθίσθη στα ανοικτά του Μοντεβιδέο στις 20.00 της 17ης Δεκεμβρίου 1939. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για την προηγηθείσα ναυμαχία με τα αγγλικά καταδρομικά MMS «Αjax» και «Exeter» και το νεοζηλανδικό HMNZS «Achilles».

Ο κυβερνήτης του, πλοίαρχος Hans langsdorff και αξιωματικοί και μέλη του πληρώματος που είχαν παραμείνει στο πλοίο, 20 λεπτά προ της βυθίσεώς του το εγκατέλειψαν και επιβιβασθέντες σε υπό σημαία Αργεντινής γερμανικών συμφερόντων ρυμουλκά, απεβιβάσθησαν στο Μπουένος Αϊρες. Ο πλοίαρχος Langsdorff το απόγευμα της 19ης Δεκεμβρίου μίλησε για τελευταία φορά σε όσα μέλη του πληρώματός του είχαν καταφύγει στο Μπουένος Αϊρες. Αφού τους αποχαιρέτησε, με στρατιωτικό και όχι ναζιστικό χαιρετισμό, έφυγε με μερικούς ανωτέρους αξιωματικούς και πήγαν στο δωμάτιό του, στο ναυτικό ξενοδοχείο του Μπουένς Αϊρες, όπου έμειναν για τρεις ώρες, και οι αξιωματικοί απεσύρθησαν. Ο Langsdorff κάθισε σ’ ένα γραφείο και έγραψε τρεις επιστολές, μία στη σύζυγό του, μία στους γονείς του και μία στον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Μπ. Αϊρες, βαρώνο Von Thermann, στην οποία υπέγραψε: Πλοίαρχος Langsdorff, κυβερνήτης του βυθισθέντος θωρηκτού τσέπης «Admiral von Spee». Μετά ξεδίπλωσε και ανέπτυξε την πολεμική σημαία του πλοίου του, που είχε πάρει μαζί του και έβγαλε το περίστροφό του. Στις 08.30 της επομένης ένας αξιωματικός του, ο υποπλοίαρχος Dietrich που μπήκε στο δωμάτιό του, βρήκε τον κυβερνήτη του νεκρό επάνω στη γερμανική σημαία. Η κηδεία του έγινε στο νεκροταφείο La Chacarita του Μπουένος Αϊρες (στο γερμανικό τμήμα) το επόμενο απόγευμα. Στην κηδεία παρέστησαν οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του «Graf von Spee», μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής, ο Γερμανός πρεσβευτής και ο πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού Pottinger, καπετάνιος του πλοίου «Ashlea» ως εκπρόσωπος των Βρετανών ναυτικών που είχαν διατελέσει αιχμάλωτοι του «Graf Spee». Αυτό ήταν το τέλος του πλοιάρχου Hans Langsdorff και περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια και όχι μόνον αυτό, στο υπέροχο βιβλίο «The Drama of Graf Spee and the Battle of the Plate» του Sir Eugen Millington-Drake, εκδόσεις Peter Davies, Λονδίνο 1964.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή