Δεν διατίθονται ούτε τίθονται…

Δεν διατίθονται ούτε τίθονται…

Κύριε διευθυντά

Στη Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, του Αχιλλέως Τζαρτζάνου, παλαιότερα, και του Μιχ. Χ. Οικονόμου, αργότερα, διδαχθήκαμε όλοι μας τη συζυγία των φωνηεντόληκτων εις –μι ρημάτων: ἵστημι, τίθημι, ἵημι και δίδωμι, που κλίνονται διαφορετικά από τα εις –ω ρήματα.

Από τα ρήματα αυτά ιδιαίτερα εύχρηστος στη νεοελληνική γλώσσα είναι ο ενεστώτας της μέσης φωνής τίθεμαι-σαι-ται, τιθέμεθα-εσθε-ενται. Τίθεμαι εκτός νόμου – τίθεται σε αργία – τιθέμεθα προ των ευθυνών – τίθενται οι βάσεις για συζήτηση κ.ά.

Περιέργως, όμως, ακούμε συχνά από τα ΜΜΕ, αλλά και από έγκριτους ομιλητές, τον εσφαλμένο γραμματικώς και κακόηχο τύπο, στο γ΄ πληθυντικό πρόσωπο, απλό ή εν συνθέσει, τίθονται, όπως τίθονται (sic) τα ζητήματα, διατίθονται διαμερίσματα, προστίθονται τόκοι, αποσυντίθονται τα στοιχεία και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ο ανεπίτρεπτος αυτός βαρβαρισμός, που τείνει, δυστυχώς, να καθιερωθεί, προσβάλλει βάναυσα τη γλώσσα μας και πρέπει, με κάθε τρόπο, να αποφεύγεται.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ.

Ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή